(FOTO) SLAVNI SRPSKI NAUČNIK IZ DRUGAČIJEG UGLA! Sve Tesline tajne: ŠTA JE JEO, KAKO SE OBLAČIO I GDE JE IZLAZIO...

Autor:

Razonoda

11.10.2021

11:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako je živeo Nikola Tesla? O naučnim dostignućima srpskog genija uglavnom znamo, međutim, postoji mnogo detalja iz njegovog života koji su manje poznati. Da bismo vam ih predstavili, pošli smo u Muzej "Nikole Tesle" u Beogradu, koji čuva bogatu arhivsku građu i lične Tesline predmete, pisma koja je pisao, čak i novine koje je čitao.

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

Muzej Nikole Tesle u Beogradu

- Veruje se da je Tesla bio vuk samotnjak okružen svojim patentima i posvećen nauci. Međutim, postoje dokazi da je redovno odlazio u pozorište, imao sezonske karte za operu, družio se s muzičarima, pesnicima, bio je rado viđen gost na večerama džet-seta, ali je odlazio i u kafanu a bokserima, braćom Živić, o čemu svedoči isečak iz novina. Hranio se zdravo, svakog dana je pešačio minimum 45 minuta i na taj način održavao krepkost tela i uma, a šetnje je koristio za duboka razmišljanja o patentima - otkriva direktorka muzeja Ivona Jevtić.

TRI DEPOA

Ekipa Srpskog telegrafa došla je i do vrata izuzetno čuvanog i obezbeđenog depoa u kome se nalazi originalna zaostavština čuvenog naučnika, jedinstvena u svetu.

- Nažalost, u tri zaštićena depoa nikoga ne puštamo zbog osetljivosti eksponata, posebno papira starih 150 godina. Depoi su zaštićeni od vode, vlage i vatre, temperatura je konstantnih 20 stepeni, a vlažnost 40 procenata. Pristup ima ograničen broj ljudi, koji znaju šifre, jer svaki ulazak živog bića remeti vlažnost vazduha, čime se ugrožavaju eksponati - objašnjava viši arhivista i čuvar Tesline zaostavštine Milica Kesler.

Milica nas je potom povela u laboratoriju za papir, gde se radi konzerviranje novina koje je Tesla čitao i iz kojih je skupljao isečke o sebi. Iz njih se može saznati kakav je bio njegov privatan život.

- U pitanju je 35 bala američkih novina, pored 56 svezaka, koje su vodile njegove sekretarice. Osim što je bio mag za nauku, Tesla je pre 150 godina bio mag i za marketing - priča Keslerova.

LIČNI PREDMETI

Teslina zaostavština koja se čuva u muzeju sastoji od 160.000 originalnih dokumenata, 2.000 knjiga i časopisa, više od 1.200 istorijsko-tehničkih eksponata, 1.500 fotografija i staklenih foto-ploča, više od 1.000 planova i crteža. Tu su i lični predmeti koje je koristio.

Od veša preko odela i cipela do košulja. Sve vrhunskog kvaliteta, pravljeno ručno i po meri. Posebno mesto zauzima njegova torba od najkvalitetnije krokodilske kože. Repliku je nemoguće načiniti, iako se pokušalo, zbog jedinstvenog materijala od koje je napravljena.

Ovo niste znali o Tesli...
- Za doručak pio toplo mleko i jeo jaja, koja je sam spremao, ručak je preskakao, a večerao celer, supu, piletinu i krompir, uz čašu laganog vina, dok je za užinu jeo parče sira ili jabuku
- Kvalitet mu je bio na prvom mestu i uvek je birao samo najbolje bez obzira da li je u pitanju bila hrana, nabavka za laboratoriju, kancelarijska oprema ili hrana za golubove
- Jednom upotrebljene maramice od najfinijeg platna je bacao iako je tada bio običaj da se maramice peru
- Dva puta nedeljno stizale su mu nove rukavice, a sačuvane su pamučne, svilene i kožne u crnoj, beloj, braon, maslinastozelenoj, ljubičastoj, sivoj i oker
- Oblačio se moderno, odela su šivena od najfinijih materijala, košulje rađene ručno
- Nosio je čarape u boji, cipele od najfinije antilop kože, ručno izrađene i po meri, zelene
- Voleo je modne detalje poput naočara za sunce i šešira
- U muzeju se čuva 75 Teslinih kravata različitih boja i dezena

Gostujuće izložbe širom sveta

Od 2018. Muzej "Nikole Tesle" organizuje gostujuće izložbe širom sveta.
- Gostovali smo u Japanu, gde su nas građani grada Hofu dočekali ovacijama na ulicama. U Atini smo izlagali u čuvenom muzeju antičke grčke tehnologije "Kotsanas", a potom u Nikoziji, Buenos Ajresu, Milanu, Trstu... Sada pripremamo velelepnu postavku u muzeju "Kozmo Kaiksa" (Cosmo Caixa) u Barseloni - kaže Ivona Jevtić.


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading