PLUTALI 29 DANA U OKEANU: Preživeli uz kokos i kišnicu

Autor:

Razonoda

08.10.2021

13:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dva muškaraca sa Solomonskih Ostrva bila su 29 dana izgubljena na moru jer je, usred oluje, prestao da im radi GPS.

Republika

Foto: pixabay.com

Čamac u moru, ilustracija

 

Spašeni su uz obalu Papue Nove Gvineje, 400 kilometara dalje od mesta sa kojeg su krenuli na plovidbu.

Livae Nanjikana i Koloni zaplovili su 3. septembra sa ostrva Mono u malom motornom čamcu. Planirali su da otputuju 200 km južno, do grada Noro na ostrvu Njudžordžija, piše Gardijan.

"Već smo ranije putovali i trebalo je da bude u redu", rekao je Nanjikana.

Međutim, čak i za iskusne pomorce, poput Nanjikane, more na ovome području zna da bude dosta nepredvidivo. Samo nekoliko sati nakon što su krenuli, počeli su jaka kiša i vetar, zbog čega su imali problem sa praćenjem vizuelnih smernica, poput obližnjih ostrva.

"Kada je krenulo nevreme, a bilo je stvarno jako, onda je prestao da nam radi GPS. Nismo mogli da vidimo gde idemo pa smo jednostavno, zbog uštede goriva, odlučili da ugasimo motor i da sačekamo", rekao je Nanjikana.

Živeli su na pomorandžama koje su spakovali za put, kokosima koje su videli kako plutaju na moru i kišnici koju su prikupljali u komadu platna. Tako su proveli 29 dana na moru, sve dok nisu uočili ribara uz obalu Papue Nove Gvineje.

"Nismo znali gde smo, ali nismo očekivali da ćemo završiti u drugoj državi", rekao je Nanjikana, i dodao: "Ovo je, na neki način, bio lep odmor od svega".

Muškarci su bili toliko slabi da su ih, kada su 2. oktobra stigli u grad Pomio, morali da odnesu s čamca u obližnju kuću. Međutim, sada su na putu oporavka.

Nanjikana je rekao da je u tom iskustvu bilo i nečeg pozitivnog, poput odmora od haosa globalne pandemije.

"Nisam imao pojma šta se događa. Nisam čuo za kovid ili bilo šta drugo. Radujem se povratku kući, ali ovo je, na neki način, bio lep odmor od svega", rekao je Nanjikana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading