TAJNO VENČANJE JOSIPA (60) I JOVANKE BROZ (28): Ne postoji NI JEDNA fotografija sa ove svadbe, a OVAKO su strani mediji pisali o Titovoj novoj ženi!

Autor:

Razonoda

22.09.2021

18:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mogu se izbrojati na prste oni koji su znali da je tog 15. aprila 1952. godine sklopljen brak između Tita i Jovanke, nedaleko od Iloka. Prema rečima meštana Iloka, venčanje je bilo tajno i održano je u Titovoj vili na Pajzošu (Dunavka) koja se nalazi između Šarengrada, Bapske i Iloka. Evo kako je Rojters izveštavao tih dana.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Jovanka i Josip Broz

Posle je službeno, u knjigama, bilo zavedeno u matičnom uredu u Šarengradu (malo selo u Hrvatskoj). Iločani kažu da svi oni znaju za to venčanje i kako im to nije nova informacija. Ne znaju koliko je gostiju bilo na venčanju, ali veruju da je na njemu bio samo uzak krug ljudi.

Vila na Pajzošu zapravo je bila vojna ekonomija, a pre toga i zemljište grofa Eltza. Reč je o imanju od stotinjak hektara, na kojem se nalaze vinogradi, šume i nekoliko lovačkih kuća, razni objekti, vila, vinoteka i lovište.

Tamo je bio sagrađen i heliodrom pa je Tito često znao tamo da navrati i helikopterom. Iločani kažu da je obožavao da lovi u tom lovištu koje je bilo ograđeno, a da je za te potrebe divljač naterivana.

- Znali smo da je tamo bilo to venčanje, ali ga se ne sećamo. Ipak smo mi tamo počeli kasnije da radimo. Radili smo svoj posao i nismo nikad nikoga ništa pitali o njemu. Znam samo da nigde u kući nisu bile postavljene bilo kakve fotografije koje bi podsećale na to venčanje - rekla je Rozalija Džalto koja je u Dunavki sa suprugom Mijom bila domar.

Titova vila bila je pod jakim obezbeđenjem kada god bi je predsednik Jugoslavije posećivao, a Džalto kaže da je u podrumu bila prostorija sa više od 2.000 boca vina i bačava rakije. Ona priča da su se supružnici veoma dobro ophodili prema njima.Nisu imali često prilike za razgovor, ali Tito bi ih uvek kada bi ih video, pozdravio, pitao kako su, šta se radi i slično. Seća ih se i da su se često šalili i smejali.

Zanimljivo je da su strani novinari za svadbu veka saznali iz pozivnice za prijem visokog gosta iz Britanije u Beograd.

Vest o Titovom venčanju sa Jovankom primljena je u svetu kao prvorazredna senzacija. Gotovo da nije bilo lista u Evorpi ili Americi, koji na udarnoj strani nije ovom događaju posvetio veliku pažnju.

Republika

Foto: twitter.com/crna_gora_me

 

Agencija Rojters ovako je opisala prvo zajedničko pojavljivanje Tita i Jovanke:

"Beograd, 19. septembar 1952. - Na prijemu koji je priređen u čast britanskog ministra inostranih poslova Idna u Belom dvoru maršal Tito bio je obučen u belu uniformu sa zlatnim oznakama čina. Njegova supruga, lepa preplanula brineta, imala je na sebi haljinu od bordo satena. Maršal i supruga primili su goste u predvorju Dvora, bivšoj rezidenciji princa Pavla. Izlazeći prvi put pred strance, gospođa Broz nosila je o vratu zlatnu ogrlicu, dok je na haljini imala broš sa dijamantima. Crne kose okruživale su njen lik i bile začešljane u vidu punđe."

Dan ranije (18. septembar 1952.) Rojters je iz Beograda emitovao sledeći izveštaj:

"Jugoslovenska direkcija za informacije stavila je danas na raspolaganje prve slike gospođe Jovanke Broz, supruge maršala Tita. Kao što se vidi na snimcima, to je crnomanjasta žena, lepa i dobro građena. Na jednoj fotografiji vidi se kako šeta kraj jezera sa maršalom Titom i njegovim devetogodišnjim sinom od bivše žene, Aleksandrom. Gospođa Broz je približno istog rasta kao i maršal koji je visok nepunih pet stopa i šest palaca."

Vilijam Gejlmor, novinar njujorškog "Dejli kompasa", ovim rečima opisao je Jovankinu udaju za Tita:

"Vest da je maršal Tito, u svojoj 60. godini uzeo nevestu od 28 godina, Jovanku Budisavljević, možda je za mnoge iznenađujuća. Budući da sam se s njima upoznao i dugo razgovarao, ja nisam nimalo iznenađen. Josip Broz Tito, bez obzira na ulogu koju igra na međunarodnoj pozornici i na njegov dramatičan uspon na vlast, jedan je od najimpresivnijih ljudi koje sam ikada sreo. Ja mogu sasvim da razumem što jedna mlada žena, 32 godine mlađa od njega, nalazi da je on veoma privlačni primer vladalačke virilnosti nasuprot njegovih 60 godina. Čak i njegovi neprijatelji priznaju da je on čovek magnetske snage, sa očima koje su blage i proročke i širokim ramenima ispod plavosede, grivaste kose. On se lako smeje i ima mekan somotast osmeh. Tito je ličnost koja može da inspiriše ljude i privuče žene."

Matičar na venčanju bio je izvesni Momir Jovanović, kumovi su bili Aleksandar Leka Ranković i Ivan Gošnjak, a urbana legenda kod Srba glasila je da je Jovankina majka na vest da se udala za Tita, poručila “mogla si ćerko i boljeg da nađeš” (ova nikad proverena priča prenosila se s kolena na koleno).

Tek nedavno u javnosti je objavljen venčani list Jovanke i Tita, a posebno su interesantni detalji koji su bili zapisani u njemu. Naime, iako je oduvek važila fama kako je Tito bio "Jugosloven", a po zanimanju "bravar", u venčanici piše nešto drugo. U rubrici narodnost, Broz se nedvosmisleno izjasnio da je - HRVAT! Što se zanimanja tiče, u tom polju stoji neupisan podatak, dok je kod Jovanke upisano - kapetan, službenik.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading