ISTORIJA IMA NEŠTO DA NAM PORUČI? Pronađena mumija stara 3.500 godina

Autor: sputniknews.com, Republika

Razonoda

10.12.2017

12:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Egipatski arheolozi pronašli su u dvema dosad neistraženim grobnicama u drevnom gradu Luksoru skulpture, drvene maske i živopisne slike na zidovima, pa čak i mumiju za koju veruju da je stara oko tri i po milenijuma.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Jedno od najistraženijih nalazišta krije još veću tajnu

Arheolozi smatraju da je reč o mumiji visokog zvaničnika tadašnje egipatske Nove kraljevine, prenosi Bi-Bi-Si.

Obe grobnice se nalaze na nekropoli Draa Abud Naga, čuvenom po hramovima, a koji je izgrađen nadomak Doline kraljeva u kojoj su sahranjeni mnogi egipatski faraoni.

Ministarstvo antikviteta Egipta saopštilo je da je te dve grobnice pronašao jedan nemački arheolog devedesetih godina prolog veka, ali da su one donedavno bile zapečaćene.

Identitet pronađenog mumificiranog tela nije poznat, ali je Ministarstvo navelo da postoje dve mogućnosti — da je reč o osobi po imenu Džehuti Mes, čije je ime ugravirano na jednom od zidova grobnice, ili pak da je to pesnik koji se zvao Maati, a čije je ime, zajedno sa imenom njegove supruge Mehi, napisao na čunjevima nađenim pored mumije.

Druga grobnica još nije u potpunosti istražena, napomenulo je Ministarstvo.

Inače, u septembru su arheolozi otkrili grobnicu kraljevskog zlatara u blizini Luksora.

Ta grobnica, koja takođe datira iz vremene Nove kraljevine, sadržala je statuu zlatara Amenamhata, u sedećem položaju, koja se nalazila pored statue njegove supruge.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading