JEZERO U SRBIJI IMA OBLIK ZMAJA, A U NJEMU JE POTOPLJENA CRKVA: Ovde ukleta voda odnosi živote!

Autor: Republika

Razonoda

14.08.2021

09:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uz jezero Ćelije u Srbiji vezuju se tragični događaji, kao i jeziva legenda koja ih navodno uzrokuje. U njemu svake godine neko izgubi život, a misteriju podstiče i sablasni oblik jezera.

Republika

Foto: printskin/Google maps

Jezero Ćelije ima oblik zmaja

Jezero Ćelije u Rasinskom okrugu u Srbiji izvor je brojnih tragičnih smrti, za koje mnogi optužuju "nerešene dugove iz prošlosti". Jezero koje se nalazi kraj Kruševca ima površinu od pet kvadratnih kilometara, a na najvećoj dubini meri oko 41 metar.

Samo se jezero sastoji od tri bazena - zlatarskog, vasićkog i vodozahvatnog.

Uprkos činjenici da jezero pleni svojom lepotom, ono sa sobom veže jezivu legendu. Naime, na mesto na kojem se danas nalazi ovo jezero, nekad se nalazilo selo koje je prema legendi potopljeno.

Osim sela, potopljeno je i pripadajuće groblje i crkva.

Prema izjavama brojnih svedoka i meštana, u vodi se navodno povremeno može videti i krst s vrha crkve, prenosi Espreso.

Jezero ima neobičan oblik

Cela priča postaje još jezivija kad se legendi doda činjenica da svake godine jezero "uzima sebi žrtvu" - tako da se naivni kupači u njemu utope, najčešće turisti koji u letnje doba pohrle na njegovu plažu koja se naziva "Pista".

Legenda u koji brojni meštani veruju kaže da će "jezero uzeti onoliko života koliko je grobova potopljeno".

Još jedna specifičnost jezera je svakako njegov oblik - na Google Mapsu se vidi kako jezero ima oblik zmaja.

Samo jezero nastalo je 1979. godine gradnjom brane na reci Rasini, a u godinama nakon gradnje je postalo popularno odredište za ribarenje. Zbog zanemarivanja je bilo predviđeno da će potpuno nestati dok kraja iduće decenije, ali poslednja predviđanja kažu da će jezero ispunjavati svoju svrhu sve do 2050. godine. Osim toga, neki proračuni kažu da će oko 200.000 osoba dobijati pitku vodu iz tog jezera.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading