NESTAO KAMEN KOJI JE POKUPIO NASIN ROVER! Dogodila se misterija na Crvenoj planeti i to kada je počelo istraživanje nekadašnjeg ŽIVOTA NA NJOJ!

Autor: Republika

Razonoda

10.08.2021

09:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživači iz Američke svemirske agencije (NASA) pokupavaju da utvrde kako njihov rover, Perseverans, nije sakupio uzorak kamena, iako se videlo da ga je robotskom rukom spustio u svoj rezervoar.

Foto: Tanjug/AP

Perseverans je u akciji na Marsu od februara 2021. 

Svemirski inženjeri ulažu velike napore da otkriju šta je pošlo po zlu kada je NASA rover Perseverans pokušao da prikupi prvo kameno jezgro na Marsu, budući da se činilo da mehanizmi robota funkcionišu savršeno, ali kada je pregledana metalna cev, za koju se očekivalo da sadrži uzorak, ustanovljeno da je ona prazna.

Članovi misije smatraju da bi za to mogla da bude kriva određena svojstva ciljanog kamena. Očekuju da bi zagonetka trebalo da bude rešena analizom fotografija i daljinskim merenjima.

- Prve procene govore da je cev bila prazna verovatno zato što kamenje na Marsu nije imalo očekivana svojstva, a manje je verovatno da je došlo do hardverskog problema sa sistemom uzorkovanja - izjavila je Dženifer Trosper, šefica projekta za Perseverans u NASA laboratoriji za mlazni pogon u Kaliforniji.

Kako je istakla, u narednih nekoliko dana misija će uložiti vreme na analizu podataka koji su dosad prikupljeni, a takođe će prikupiti i neke dodatne dijagnostičke podatke za razumevanje temeljnog uzroka prazne cijevi. 

Inače, rover Perseverans ima sistem bušenja i izvlačenja na kraju svoje robotske ruke dugačke dva metra. Može da izreže i dohvati uzorke stena veličine prsta. Potom ih prosleđuju jedinici za obradu unutar rovera, koja ih pakuje i zatvara u cilindre od titana. Pre zatvaranja, kamera i sonda analiziraju prikupljeni materijal. Kada su istraživači to pokušali da urade u petak postalo je očigledno da uzorak nedostaje.

To nije prvi put da se površina Crvene planete pokazala teško dostupnom za analitičku opremu rovera. Primera radi, NASA sonda iz misije InSight imala je problema 2018. kada je pokušala i nije uspela da zabije svrdlo u tlo jer je naišla na nepoznatu prepreku. Tlo je moglo da se probije znatno pliće nego što se očekivalo.

Prikupljanje uzoraka NASA označava kao prekretnicu jer je riječ o početku traženja dokaza o nekadašnjem postojanju života na Marsu. Proces će trajati oko 11 dana.

- Na pragu smo nove ere planetologije i otkrića - rekao je nedavno NASA naučnik Tomas Zurbučen.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading