OD PIVA PRAVE GORIVO

Autor: novosti.rs

Razonoda

06.12.2017

22:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hemičari sa Univerziteta u Bristolu koristili su pivo kao glavni sastojak za proizvodnju održivog benzina.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Poznato je da etanol nije idealna zamena za benzin, jer ima manju gustinu energije, previše se meša sa vodom i dovodi do korozije motora. 

Mnogo bolja alternativa za gorivo je butanol, ali je teško da se on napravi iz održivih izvora, objašnjavaju naučnici.

- Alkohol u alkoholnim napicima je u stvari etanol - upravo onaj molekul koji želimo da pretvorimo u butanol kao zamenu za benzin - rekao je vođa tima za istraživanje profesor Dankan Vas.


- Ako naša tehnologija funkcioniše sa alkoholnim pićima (naročito ako se koristi najkvalitetnije pivo), onda to pokazuje da ima potencijal da se poveća kako bi butanol zamenio benzin i u industriji - rekao je on.

Tehnologija kojom se pretvara etanol u butanol naziva se "katalizator". Koriste se hemikalije koje mogu da ubrzaju i kontrolišu hemijsku reakciju i već imaju primenu u petrohemiji. 


Naučnici objašnjavaju da oni ne žele da koriste pivo kao glavni sastojak na industrijskom nivou i da tako konkurišu žitaricama.

- Naša zamisao je da dobijemo etanol za gorivo iz fermentacije koja će u velikoj meri imati sličan hemijski sastav piva, a ono je samo odličan dostupan model za testiranje naše tehnologije - rekao je Vas

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading