POGLEDAJTE NAPUŠTENE TUNELE ZA PODMORNICE U CRNOJ GORI! Tito ih napravio za mornaricu Jugoslavije (VIDEO)

Autor: Republika

Razonoda

31.07.2021

14:59

u Boki Kotorskoj nalaze se tri vojna podzemna pristaništa za ratne brodove koji su odavno napušteni i pokradeni.

TikTok/printscreen

 

 

Tunel „Rose” već odavno je napušten i pokraden, a svojevremeno su se u njemu održavali letnji festivali elektronske muzike pod nazivom “Entrance”.

U njega su mogle stati dve podmornice, a u tunelu su mogle da se ukrcavaju mine i torpeda kao i da dopune svoje aku-baterije strujom iz generatora koji je tu bio smešten.

Druga dva potkopa, “Rakite” i “Spilice”, koja se nalaze na obali Luštice, istočno od Rosa, bila su u upotrebi sve do početka 2000, a i danas su formalno u kakvoj-takvoj službi Mornarice Vojske Crne Gore.

 

 

 

 

Osim tri tunela, nekadašnja Jugoslovenska ratna mornarica u Boki Kotorskoj imala je i četiri takozvana maskirna veza - na Vitoglavu kod Risna, dva kod Perasta, jedan između rta Gospa od Anđela i Stoliva, dok se još jedan maskirni vez nalazio van zaliva, u blizini Bigove.

Tuneli su namenjeni za zaklanjanje od izviđanja neprijatelja i posebno od napada iz vazduha, manjih ratnih brodova poput topovnjača, raketnih i torpednih čamaca.

Potkopi “Spilice” i “Rakite” pružaju se u dužinu od stotinak metara pod zemljom, široki su oko desetak metara, a dubina mora u njima iznosi od 3,5 do više od pet metara. Potkop “Rose” je još veći, a za razliku od prethodna dva, “Rose” ima i poseban ulaz za teretna vozila i kolski prilazni put sa svoje jugozapadne strane.

Pored tih u Crnoj Gori, u Hrvatskoj duž dalmatinske obale i po ostrvima ima ukupno još 12 sličnih potkopa, kao i još 14 nekadašnjih maskirnih vezova koji su izgrađeni za potrebe bivše JRM.

Komentari (0)

Loading