AKO STE STALNO ISPRED EKRANA: Rukom odmerite daljinu monitora + SAVETI LEKARA za spas očiju i zdravlja

Autor: Marija Stanić

Lifestyle

27.07.2021

12:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proces koji neminovno prati rad za računarom je sedenje i od njega kreću svi problemi. Evo kako da izbegnete ili ublažite posldice.

RepublikaFoto: pexels.com
Ako već morate da provodite mnogo vremena za računarom, poštujte ova pravila

Osoba koja i do 10 sati provode sedeći za računarom, trebalo bi da da sve od sebe da bi to vreme proteklo u udobnom položaju, ali i da pravi česte pauze u kojima će oporaviti telo od prinudnog položaja i dati mu neophodnu energiju za nastavak posla.

- Dugotrajno sedenje ispred kompjutera utiče na zamor očiju, mišića tela, ali i na koncentraciju i raspoloženje. Zbog stalnog ponavljanja istih pokreta dolazi do mikroskopskih oštećenja, što s vremenom dovodi do zapaljenja tetiva i njihovih omotača, ograničavajući pokrete i izazivajući bol, najčešće u leđima, vratu, korenu šake i kažiprstu - kaže dr Miljana Aleksić, specijalista opšte medicine i dijabetologije.

PROŠIRENE VENE I HEMOROIDI

Ona dodaje da zbog statičkog položaja trpi i venska cirkulacija, usled čega se mogu javiti proširene vene i hemoroidi, dok stalno prekrštanje nogu dovodi do poremećaja arterijske cirkulacije. Umaraju se i mišići koji pokreću očnu jabučicu usled neprestanog menjanja zakrivljenosti sočiva da bi postigli veću oštrinu vida. Kao posledica može doći do glavobolje, problema sa fokusiranjem, zamagljenja vida i osetljivosti na svetlo. Takođe se smanjuje broj treptaja.

- Potrebno je obezbediti idealne uslove za rad. Stolica mora biti prilagođena baš vama, u smislu da ne sme biti ni preniska ni previsoka, tastatura i ekran moraju biti tako postavljeni da ne zahtevaju napor u radu. Leđa treba da budu priljubljena uz naslon stolice, a kukovi uvučeni, tako da nema praznine između donjeg dela leđa i naslona. Nogama obezbediti dovoljno mesta. Kolena treba da budu u visini kukova, a stopala naslonjena na pod ili o podupirač za noge - savetuje dr Aleksić.

RepublikaFoto: pixabay.com
Smestite se udobno, ali pravite pauze

Ona dodaje da glava treba da bude uspravna, a ramena opuštena. Ruke držite u blizini tela, a nadlaktice pod uglom od 90 stepeni u odnosu na pod. Podlaktica, ručni zglob i šaka treba da budu u ravnoj liniji, a prsti opušteni.

Kucanje po tastaturi i rukovanje mišem radi se čitavom rukom, a podlaktica ne treba da se oslanja na radnu podlogu. Zato tastatura treba da bude na sredini, iznad kukova, a ekran u pravcu pogleda ili 15 stepeni nagnut naniže na razdaljini ispružene ruke. Miš treba da bude odgovarajuće veličine. Prostorija u kojoj radite treba da ima dovoljno svetla i potrebno je da je redovno provetravate. Pored sebe bi uvek trebalo da imate flašicu vode ili biljnog čaja, koji će hidrirati organizam - dodaje dr Aleksić.

ISTEZANJE I ODMOR ZA OČI

Ona ističe da je neophodno da pravilno dozirate rad. Posle svakih sat ili dva napravite pauzu od 10 minuta. Obavezno ustanite, udaljite se od radnog mesta, izađite u prirodu na koji minut ili bar napustite radnu prostoriju. Pauze iskoristite da se opustite.

- Vašem telu će prijati jednostavna vežba istezanja kičme. Iz stojećeg položaja ispružite ruke ka nebu, podignite pogled, popnite se na vrhove prstiju i istegnite se najviše što možete. Za odmor očiju odlično je na nekoliko minuta uperiti pogled u zelenilo jer to izvrsno odmara oči. Kao alternativu, možete lagano prekriti šakama oči bez pritiska i treptati. Korisna je i meditacija, a ako je ne upražnjavate, možete jednostavno nekoliko puta duboko udahnuti i izdahnuti - kaže dr Aleksić.

Ona dodaje da je neophodno da se svakoga dana nakon posla ili bar tri puta nedeljno bavite fizičkom aktivnošću u trajanju od pola sata do sat vremena. Na taj način sprečićete pojavu pogrbljenosti i slabljenja trbušnih mišića, koje su direktne posledice dugotrajnog sedenja. Od velike pomoći može biti i relaksaciona masaža.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading