(FOTO) OTKRIVENI ZABRANJENI ISUSOVI SPISI: Nova saznanja o raju!

Autor: Republika

Razonoda

02.12.2017

12:24

Razgovor između Isusa i njegovog brata Jakova napokon je pronađen u svom najstarijem, originalnom obliku. Kopija je postojala, ali iz originala možemo da saznamo mnogo više...

pixabay.com
Biblija ima još mnogo toga da nam kaže...

Zabranjeni spis, nazvan "Prvo otkrivenje po Jakovu", nije postao deo dvadesetsedmotomnog Novog zaveta, nastalog 367. godine, već je bio deo gnostičkih knjiga otkrivenih u Egiptu 1945. godine. Sve knjige su bile napisane na koptskom jeziku, iako je njihov originalni rukopis najverovatnije bio na grčkom, prenosi B92.

- Nikada nismo sumnjali da su delovi "Prvog otkrivenja po Jakovu" na grčkom preživeli do danas - ističe profesor Džefri Smit sa Univerziteta Teksasa iz Ostina, koji je sa svojim kolegom Brentom Landauom spis pronašao u biblioteci "Nag Hamadi" na Univerzitetu u Oksfordu.

 

 

Tekst na grčkom, najverovatnije napisan u 5. ili 6. veku, "značajan je zbog toga što ukazuje na to da su hrišćani u to vreme čitali i proučavali nekanonske spise mnogo pre nego što su ih crkveni oci proglasili jeretičkim", rekao je Smit u izjavi za "Njuzvik".

Tekst sadrži Isusova učenja kojima je podučavao brata Jakova, kao što su saznanja o raju, ali i o budućim događajima, među kojima je i Jakovljeva smrt.

Profesor Landau objašnjava da je tekst podeljen na slogove, što je redak slučaj kod starih spisa. To naučnike navodi na zaključak da je spis korišćen za podučavanje čitanja i pisanja.

Komentari (0)

Loading