NA DANAŠNJI DAN ROĐEN JE JEDAN OD NAJPOZNATIJIH SRBA: Njegovoj genijalnosti se divi ceo svet

Autor:

Razonoda

10.07.2021

06:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnik i inovator svetskog glasa.

RepublikaFoto: Wikipedia.org

Jedini Srbin po kome je nazvana jedna međunarodna jedinica mere, jedinica mere za gustinu magnetnog fluksa ili jačinu magnetnog polja, tesla. Autor više od 700 patenata, registrovanih u 25 zemalja, od čega u oblasti elektrotehnike.

Nikola Tesla rođen je 10. jula 1856. godine u Smiljanu u Lici.  

Najznačajniji Teslini pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator. Takođe, otkrio je jedan od načina za generisanje visokofrekventne struje, dao je značajan doprinos u prenosu i modulaciji radio-signala, a ostali su zapaženi i njegovi radovi u oblasti rendgenskih zraka.

Njegov sistem naizmeničnih struja je omogućio znatno lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu. Bio je ključni čovek na izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima.

Nikola je o sebi pisao: „Pročitao sam mnogo knjiga, a sa 24 godine sam mnoge znao i napamet. Posebno Geteovog Fausta“. 

U nekoliko je navrata nominovan je za Nobelovu nagradu za fiziku, ali ju nikada nije dobio; jedan od razloga je što ju nije hteo deliti s Edisonom, a Švedska akademija nije želela deliti nagrade svakom od njih pojedinačno.

Odlazak u Ameriku

Nakon poslova u Budimpešti, Parizu i Strazburu Tesla je došao u Ameriku 6. juna 1884. godine u Njujork sa pismom preporuke koje je dobio od prethodnog šefa Čarlsa Bečelora. 

U preporuci je Bečelor napisao: „Ja poznajem dva velika čoveka, a vi ste jedan od njih; drugi je ovaj mladi čovek“. Edison je zaposlio Teslu u svojoj kompaniji Edisonove mašine. 
Tesla je ubrzo napredovao i uspešno rešavao i najkomplikovanije probleme u kompaniji. Tesli je ponuđeno da uradi potpuno reprojektovanje generatora jednosmerne struje Edisonove kompanije. 

Cenio sebe

Pošto je Tesla opisao prirodu dobitaka od njegove nove konstrukcije, Edison mu je ponudio 50.000$ (1,1 milion $ danas) kad sve bude uspešno završeno i napravljeno. Tesla je radio blizu godinu dana na novim konstrukcijama i Edisonovoj kompaniji doneo nekoliko patenata koji su potom zaradili neverovatan profit. 

Kada je potom Tesla pitao Edisona o obećanih 50.000$, Edison mu je odgovorio „Tesla, vi ne razumete naš američki smisao za humor“. i pogazio svoje obećanje. Edison je pristao da poveća Teslinu platu za 10$ nedeljno, kao vrstu kompromisa, što znači da bi trebalo da radi 53 godine da zaradi novac koji mu je bio prvobitno obećan. Tesla je dao otkaz momentalno. 

Umro siromašan 

Tesla je umro od srčanog udara sam u hotelskom apartmanu 3327 na 33. spratu Njujorker hotela 7. januara 1943. godine u 87. godini života. 

Zvanično je zabeleženo da je umro od srčane tromboze, 7. januara 1943. godine u 22 časa i 30 minuta. 

I pored prodaje patenata u oblasti naizmeničnih struja, Tesla je umro siromašan i u dugovima. Tim povodom, gradonačelnik Njujorka Lagvardija je rekao: „Nikola Tesla je umro. Umro je siromašan, ali je bio jedan od najkorisnijih ljudi koji su ikada živeli. Ono što je stvorio veliko je i, kako vreme prolazi, postaje još veće“. 

Posmrtni obred je održan 12. januara u Crkvi svetog Jovana Bogoslova na Menhetnu u Njujorku. Posle službe telo je kremirano. Ispraćaju Teslinih posmrtnih ostataka prisustvovalo je oko 2000 ljudi, među kojima su bile i mnoge značajne ličnosti i nobelovci. Svi vodeći njujorški listovi imali su svoje izveštače.

Urna sa Teslinim ostacima nalazi se u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu.

Na sahrani je svirao njegov prijatelj, violinista Zlatko Baloković, tada jedan od najvećih virtuoza na svetu u pratnji slovenačkog hora Slovan, i to po Teslinoj želji, prvo Šubertovu kompoziciju „Ave Marija“, a onda srpsku pesmu Tamo daleko. Ostao je zabeležen i upečatljiv oproštajni govor tadašnjeg gradonačelnika Njujorka Fjorela Henrija Lagvardije.

Teslina porodica i jugoslovenska ambasada su se borili sa američkim zvaničnicima za povratak dokumenata i ličnih stvari, zbog mogućeg značaja nekog od njegovih istraživanja. Konačno, njegov

RepublikaFoto: Privatna arhiva

Sava Kosanović uspeva da dođe do dela njegovih ličnih stvari i to je sada smešteno u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu.

Njegov pepeo je prenesen u Beograd jula 1957. godine. Urna je smeštena u Muzeju Nikole Tesle gde i danas stoji.

28. februara 2014. je potpisan sporazum između Srpske pravoslavne crkve, Vlade Republike Srbije i Privremenog organa Grada Beograda o prenosu posmrtnih ostataka Nikole Tesle u portu Hrama Svetog Save.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Dr Milanče Mitovski

11.07.2021 07:17

ПЕСМА И СЛАВА ТЕСЛИ Поводом 165 годишњице од рођења генијалца Николе Тесле, човечанству га честитам уз жељу да благодете открића Николе Тесле користе ради своје среће и личне комфоpности, никако усмерене да науди лошим другима. Поводом тога написао сам из душе песму посвећену нашем генијалцу: ВЕЛИКАН НИКОЛА ТЕСЛА (Смиљан 10. 07. 1856.-Њујорк 7. 01. 1943.) Рођен у Смиљану у Лици, У Грацу и Прагу студирао, Од Будимпеште, по прилици И Париза, у Америку догурао. Студирао је сјајно технику, На хиљаде има патената, Везао се за електротехнику, Показао колико има талената. Наизменичну струју изумио, Едисона, осим пара, надмашио, Генератор на Нијагари уградио, За људе ноћи светло приуштио. Живео увек скромно, без немира, Његови су бројеви дељиви са три: Соба 3327, 33. спрат,18 пешкира, На столу за ручавање 18 салвета, У 18 сати, у Њујоркеру, вечера. Поред Ђорђа и Пупина, И Милеве Марић Ајнштајн, Тесла је наше величанство Био звезда прошлог века, Свој народ незнано задужио Да га из душе слави довека. Док људе на планети има, Увек ће се свуда то знати Да се Никола Тесла име Најчешће спомиње и прати. Наш народ препун ће Узвишене славе, Поноса и људске среће Што је свету праве Изнедрио великане. Цео свет се најзад сети Да физичару Николи Тесли Мерну јединицу посвети. У SI систем мера то је „Тесла“ За густину магнетног флукса.