SRBIJA KRALJICA ETNO-TURIZMA: Vodič kroz seoska domaćinstva za SAVRŠEN ODMOR

Autor: Marija Stanić

Razonoda

07.07.2021

08:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Divna priroda, čist vazduh i tradicionalna trpeza privlače sve više ljudi željnih uživanja u zelenilu, miru i spokoju, koje etno-domaćinstva nude.

RepublikaFoto: Instagram/Etno Selo Tiganjica
Srbija je prepuna etno bisera

Svi ponekad osetimo potrebu da pobegnemo od gradske gužve i vreve, uživamo i opustimo se na nekom lepom mestu u prirodi, napunimo baterije i pripremimo se za naporne radne obaveze koje nas očekuju.

Sve ovo i mnogo više od toga nudi etno-turizam, koji je u našoj zemlji poslednjih godina sve popularniji. Srpski telegraf predstavlja neka etno-sela u Srbiji u kojima ćete pronaći savršen sklad autentičnog tradicionalnog ambijenta i modernih sadržaja i aktivnosti.

Etno-selo "Sunčana reka"

Jedno je od najrazvijenijih etno-sela u Srbiji, nalazi se u podnožju planine Gučevo, na obali Drine, i zauzima sedam hektara. Osim čistog vazduha i odmora u mirnoj atmosferi, "Sunčana reka" može da se pohvali brojnim atrakcijama i turističkim sadržajima za sve generacije. Etno-kompleks poseduje niz smeštajnih jedinica različitih struktura i kapaciteta. Osim brojnih ugostiteljskih objekata s ukusnim tradicionalnim specijalitetima, zabavnog parka za decu, farme s konjima, paunovima i ukrasnim kokama, možete uživati na veštačkoj steni za planinarenje i brojnim sportskim terenima, teretani u prirodi, džogiranju, streličarstvu ili jahanju. Za ljubitelje adrenalina tu su i orijentiring, pešačke ture i paraglajding. Ako preferirate odmor i zabavu na vodi, "Sunčana reka" nudi brojne mogućnosti za to. Možete iznajmiti kvad i provozati se priobaljem Drine ili se kupati na divno uređenoj Šotrinoj plaži, a za potpuno uživanje možete iznajmiti i luksuzni brodić.

 

 

Etno-selo "Moravski konaci"

Ovo savršeno mesto za odmor i uživanje nalazi se u Velikoj Plani. Poseduje značajne smeštajne kapacitete i prima i organizovane turističke posete. Na samom ulasku u selo vas čeka veliki parking, pogodan i za automobile i za autobuse. U okviru "Moravskih konaka" smeštena je i mala crkva brvnara posvećena Svetom Nikoli, kao i prelep restoran na obali jezera. Jezerom možete zaploviti pomoću drvenih čamaca i videti vodenice koje će vas vratiti nekoliko vekova, kao i devet malih ostrva povezanih drvenim mostićima. Tu su i bazeni za sve uzraste, kao i velnes i spa kompleks za opuštanje i oslobađanje od nakupljenog stresa.

 

 

Etno-selo "Vraneša"

Ovo ljupko etno-selo smešteno je u četinarskoj šumi u neposrednoj blizini Zlatarskog jezera i izgrađeno u duhu tradicionalne srpske seoske arhitekture, od autentičnih materijala zlatarskog kraja: crnog bora i kamena. Posteljina i ostale rukotvorine su ručno rađene. Ipak, jedan deo "Vraneše" čine savremeni objekti poput velnes i spa centra, gde možete uživati u sauni, ruskoj banji i masaži, a tu su i zimski i letnji bazen. Što se gastronomske ponude tiče, u "Vraneši" je ona raskošna, a sva jela se pripremaju na otvorenom ognjištu i u pekari.

 

 

Etno-selo "Babina reka"

Nalazi se na 70 kilometara udaljenosti od Beograda, u prigradskoj opštini Lazarevac. Imanje etno-sela "Babina reka" smešteno je na kraju zaseoka, pa ćete biti izolovani od saobraćaja i bilo kakve gužve. Selo je okruženo brdima, planinama, rekama i jezerima, a smeštajni kompleks poseduje dva moderna apartmana s dva bračna kreveta i dva bungalova, u kojima se nalaze dva kreveta i ležaj. Ovde možete uživati u pecanju i raznim sportskim aktivnostima poput fudbala, stonog tenisa ili plivanja u bazenu.

 

 

Etno-selo "Naša avlija"

Smešteno je u neposrednoj blizini Kopaonika, u opštini Blace, a ako želite da osetite autentičan duh južne Srbije, ovo je pravo mesto za vas. Smeštaj je dostupan u okviru tradicionalne eko-kuće, sagrađene od najprirodnijih materijala, u kojoj se nalazi četvorosobni apartman, koji poseduje TV, wi-fi i kupatilo sa tuš-kabinom. U restoranu u okviru etno-sela moći ćete da uživate u tradicionalnim specijalitetima ovog kraja ili u laganijim vegetarijanskim obrocima. U okviru etno-sela izgrađeni su i dečje igralište, ali i tereni za mali fudbal i košarku, na kojima će se zabaviti posetioci svih generacija.

 

 

Etno-selo "Rajski konaci"

Na samo dva sata vožnje automobilom od Beograda, u blizini Gornjeg Milanovca, u zaseoku Leušići nalazi se etno-kompleks idealan kako za miran tako i za aktivan odmor. Kompleks može da primi i veći broj gostiju, tako da je ovo etno-selo odlično i za organizovanje timbildinga i raznih varijanti poslovnog odmora. Kvalitetne smeštajne jedinice pružaju izuzetan ugođaj. Kuća nazvana "Spa-vajat" poseduje i kupatilo sa spa-programom, pa u njoj možete uživati u potpunom komforu i razmaziti telo i duh. Ovo domaćinstvo član je pokreta Slou fud, koji zagovara ekološku svest u ishrani, lagano uživanje u hrani i čuvanje tradicije.

 

 

Etno-selo "Stara planina"

Ovo čarobno etno-selo se nalazu u mestu Kalna, u blizini Knjaževca, a ako ste ljubitelji netaknute prirode i posedujete avanturistički duh, ovo mesto je idealno za vas. U njemu se nalaze mesta za odmor, uživanje, ali i sadržaji za rekreaciju i brojne aktivnosti. Smeštajne jedinice sagrađene su isključivo od prirodnih materijala, kao što su kamen, cigla i drvo, a svaka od njih nudi predivan pogled na okolne prirodne lepote. U sastavu etno-sela nalazi se i bazen na otvorenom, koji mogu koristiti svi posetioci kompleksa. Za aktivan odmor zaduženi su sportski tereni za fudbal i košarku, koji se nalaze na samo 500 metara od etno-sela.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading