NEKA SMRT DOĐE ONOME KO SE USUDI DA SEDI NA MOJOJ STOLICI: Jeziva priča o kletvi koje se krije iza stolice smrti!

Autor:

Razonoda

05.07.2021

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Basbi stolica ili "Stolica mrtvog čoveka" je prema lokalnim legendama ukleti predmet, koji je Tomas Basbi prokleo pre pogubljenja vešanjem 1702. godine, u severnom Jorkširu, u Velikoj Britaniji.

RepublikaFoto: Printscreen

U malom selu, daleko od gradske gužve, smeštenom u severnom Jorkširu u Engleskoj, postoji priča o "Stolici smrti".

Na prvi pogled stolica od hrasta izgleda obično i bezopasno. Niko ne bi mogao da pomisli da stolica izložena u uglu muzeja, u visećem položaju, prikačena na zidu kako posetioci ne bi mogli da sednu u nju, je ovako skrajnuta s razlogom.

NJom gospodari 300-godišnje prokletstvo, koje je bacio vlasnik stolice.

Tragedija koja je prethodila prokletstvu

Godine 1702., Tomas Basbi je zverski ubio svog tasta. Priča o Tomasu Basbiju postala je legenda za ljude severnog Jorkšira, koji veruju da kada neko sedne u omiljenu stolicu Tomasa Basbija, ta osoba će doživeti nesreću, izvršiti samoubistvo i čak umreti od opasne bolesti.

Tomas je sa svojim tastom bio "kolega". Zajedno su išli u sitne krađe i falsifikovanje novca po gradu.

Nekoliko izvora je reklo da su, dok su sedeli u prokletoj stolici, čuli reči koji je Basbi šapnuo pre nego što je pogubljen, rekavši da „Neka smrt dođe onome ko se usudi da sedi u mojoj stolici“.

Počevši od kasnih 1600-ih, čovek po imenu Danijel Auti počinio nekoliko zločina radi opstanka svoje porodice, od kojih su neki bili krađa nakita i falsifikovanje novca širom grada. Danijel je imao ćerku Elizabet, koju je obožavao. Elizabet se zaljubila i udala za lokalca po imenu Tomas Basbi koji je bio partner u zločinima koje je počinio njen otac. Nakon zajedničkog falsifikovanja novca, Danijel i Basbi su doživeli neslaganja oko raspodele plena, što je rezultiralo svađom.

Tragediji je prethodila svađa oko raspodele plena.

Pošto nisu došli do zajedničkog rešenja, završili su svađu i vratili se svojim kućama. Sledećeg dana, Danijel je posetio gostionicu u kojoj su živeli Tomas Basbi i Elizabet. Mnogi izvori kažu da je Daniel tamo otišao da odvede kćerku kući. Drugi izvor je rekao da je Danijel želeo da poseti samo radi posete.

Ko bi mogao da pomisli da će Danijelov dolazak kod Basbija biti poslednji put da je posetio ćerku. Tomas Basbi, koji se upravo vratio sa pijane zabave sa prijateljima, video je svog tasta Danijela kako sedi u njegovoj omiljenoj stolici.

Uz snažne emocije od prethodnog dana, zajedno sa pijanim stanjem, Basbi nije mogao a da ne oseti bes koji je bio u njemu. Borio se sa Danijelom. Elizabet, koja je u to vreme bila nemoćna da interveniše, samo je ćutke posmatrala borbu. Danijel, koji je shvatio da je Basbi pijan, iznenada je prekinuo tuču, a zatim se izgovorio da ide kući.

To je još više razbesnelo Tomasa, koji je tasta pratio do kuće. Kada je stigao u Danijelovu kuću, napao ga je čekićem koji je nosio i udarao ga po glavi, na kraju ga ostavivši da leži potpuno okrvavljenog tela. Kada je Danijel pronađen mrtav, Tomas Basbi je postao glavni osumnjičeni i suđeno mu je za ubistvo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading