ŠOKANTNO OTKRIĆE RUSKIH NAUČNIKA: Na svemirskoj stanici pronađeni nepoznati znaci života

Autor: blic.rs

Razonoda

29.11.2017

05:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na površini Međunarodne svemirske stanice (ISS) pronađene su bakterije čije je poreklo još uvek nepoznato. Ovu neverovatnu vest potvrdio je ruski kosmonaut Anton Škaplerov, koji je rekao kako postoji mogućnost da "bakterije ne potiču sa Zemlje, već da su vanzemaljskog porekla".

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Tokom uzimanja uzoraka s površine svemirske stanice naučnici su pronašli žive bakterije koje se nisu nalazile na stanici tokom njenog lansiranja.

- To znači da su bakterije na stanicu došle odnekud iz svemira i smestile se na površinu - rekao je ruski astronaut, i dodao kako "jedva čeka da se uzorci pronađenih bakterija ispitaju".

Stručnjaci dodaju kako je dokazano da bakterije mogu preživeti u bezvazdušnom prostoru, što je dokazano eksperimentima "Test" i "Biorisk" u kojima su posebni uzorci postavljeni na površinu ISS-a na nekoliko godina, s ciljem otkrivanja mogu li preživeti u svemiru i kako svemirski uslovi utiču na njih.

Ti mikroorganizmi su sa Zemlje preživeli u vakumu na temperaturama od -150 do plus 150 stepena Celzijusovih, piše portal RT. Ipak, to ne isključuje mogućnost da je tvrdnja koju je izneo Škaplorov tačna, navode ruski eksperti.

Kako napominju naučnici, bakterije s Madagaskara i planktoni iz Barentsovog mora koji su pronađeni tamo su se našli usled fenomena podizanja jonosfere, fenomena u kojem se supstance s površine Zemlje dižu u gornje slojeve atmosfere. Ovo bi mogao biti dokaz da se biosfera proteže mnogo dalje u svemir od onoga što se do sada verovalo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading