(VIDEO) OTKRIVENA NOVA GIGANTSKA VRSTA DIONOSAURUSA! Ovaj primerak je živeo pre 100 miliona godina i bio je dugačak i do 30 metara!

Autor: Republika

Razonoda

08.06.2021

10:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vrsta koja je nazvana Australotitan cooperensis zvanično je identifikovana kao nova, a njeni primerci se smatraju jednim od najvećih životinja koje su ikada hodale Zemljom.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Australotitan cooperensis bio je višestruko veći od bagera 

Ogroman dinosaurus, čiji su ostaci pronadjeni u Australiji, formalno je identifikovan kao primerak nove vrste i nazvan Australotitan cooperensis, a kako je navedeno, predstavlja jednu od najvećih životinja koja je ikada živela na svetu.

Taj gigant koji je, kako se veruje, bio visok od pet do 6,5 metara i dugačak od 25 do čak 30 metara, živeo je pre oko 100 miliona godina, a smatra se najvećim poznatim australijskim dinosaurusom.

Ipak, primerci te vrste pronađeni su na svim kontinentima, a kako su objasnili paleontolozi, ubrajaju se u grupu dugovratih dinosaurusa biljojeda.


- Na osnovu poredjenja veličine udova, ovaj novi titanosaurus je među pet najvećih na svetu - izjavila je Robin Mekenzi iz Prirodnjačkog muzeja na jugozapadu Kvinslenda.

Ostaci Australotitan cooperensis otkriveni su još 2006. godine na jednoj farmi, a prvi put su izloženi 2007. Trebalo je mnogo godina da se utvrde pojedinosti o njegeovim karakteristima. 

Inače, najveći poznati dinosaurus koji je ikada zabeležen otkriven je u Argentini i predstavljen 2017. godine. U pitanju je gigant za kog se procenjuje da je bio težak oko 70 tona, odnosno kao 10 afričkih slonova, a bio je dugačak oko 37 metara.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading