KRVAVI MESEC NAD SRBIJOM! Spektakl na nebu - dva astronomska fenomena su se desila istovremeno (FOTO)

Autor: Republika

Razonoda

26.05.2021

23:39

Astronomski fenomen poznat pod nazivom Super Mesec pojavio se danas na nebu, što znači da je pun mesec bio najbliži planeti Zemlji, a taj fenomen dešava se istovremeno sa pomračenjem Meseca.

pixabay.com

Član Astronomskog društva „Ruđer Bošković“ Zoran Tomić kaže da Super Mesec vizuelno nema razlike u odnosu na bilo koji pun Mesec, sem što izgleda veći i svetliji.

Taj se fenomen naziva i „krvavi Mesec“, jer se na suprotnoj strani zemljine polulopte događa potpuno pomračenje Meseca, kada Mesec prolazi kroz Zemljinu senku i pri tome gubi sjaj i dobija crvenkastu boju.

- Da bi se dogodilo pomračenje potrebno je da Sunce, Zemlja i Mesec budu u istoj ravni, odnosno da Mesec može da prođe kroz Zemljinu polusenku i senku i tada dolazi do potpunog pomračenja Meseca i on gubi sjaj, odnosno ne reflektuje se svetlost sa njegove površine - objašnjava Tomić.

 

 

Takav Mesec nema nikakav poseban uticaj na Zemlju, a fenomen na nebu trajaće kratko.

On dodaje da je najbolje posmatrati Mesec uz pomoć teleskopa, kada se nalazi u fazi između punog i mladog.

- S obzirom na to da je Mesec vidljiv golim okom možemo ga posmatrati golim okom, dvogledom, a teleskop je interesantan jer će najbolje pozicionirati Mesec. Najinteresantnije je posmatrati ga u fazi kada je između punog i mladog, jer je zanimljivo posmatrati reljef, odnosno kratere koji se u tom periodu najbolje mogu videti - objašnjava Tomić.

 

 

Komentari (0)

Loading