NISU KRIVI ZAVISNICI OD ČIPSA: Masno i slano im budi želju za prežderavanjem

Autor:

Razonoda

27.11.2017

12:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kesa čipsa ode dok trepnemo, jer je on toliko zarazan da se nikada ne zaustavljamo na jednom komadu. Za to ponašanje poput zavisnika od čipsa, sada postoje i naučna objašnjenja. Tako da ako ste mislili da je vreme za lečenje, ne brinite u čipsu je problem ne u vama.

RepublikaFoto: pixabay.com
Čips je neodoljiv

Dve glavne karakteristike čipsa jesu da je slan i mastan, a prema brojnim studijama, jedenje slane hrane podstiče lučenje dopamina, neurotransmitera odgovornog za središte limbičkog sistema koji reguliše funkcije povezane sa zadovoljstvom.

Jednom kada ga mozak registruje, jednostavno želi još.

Jedno australijsko istraživanje potvrdilo je te rezultate. Ispitanicima je rečeno da od četiri ponuđena jela za ručak mogu da jedu šta god odaberu i u količinama kojima žele.

Svake nedelje ponuđena im je i jedna vrsta testenine, kojoj je samo menjan odnos soli i masti. Bez obzira na masnoću, ispitanici su jeli 11 odsto više hrane koja je bila slanija. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading