Novo istraživanje pokazalo: REFLEKSE VOZAČA POBOLJŠAVA KAFA I REP MUZIKA!

Autor: Republika

Razonoda

02.05.2021

13:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novo istraživanje otkrilo je da slušanje rep muzike i ispijanje jake kafe mogu da poboljšaju reflekse vozača tokom vožnje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Do tog saznanja došle su kompanije "CX Lab" i "U Switch" koje su eksperimente sprovodile na više od 100 vozača automobila.

- Svi učesnici su prvo pogledali više videa DVSA testa percepcije opasnosti, a morali su da pritisnu jedan taster u trenutku kad uoče neku od opasnosti na putu - naveli su autori u svom izveštaju o eksperimentu.

Nakon što su utvrdili koliko je vremena svakom vozaču potrebno da reaguje na opasnost, od učesnika su zatražili da ponovno učestvuju u testiranju, ali ovaj put nakon što su popili šoljicu jake kafe, poslušali zvučni zapis s bukom koju deca prave dok se igraju, da  odslušaju rep, tehno, hevi metal, klasičnu ili džez muziku.

RepublikaFoto: Photo by SnapbyThree MY on Unsplash

Istraživači su otkrili da je najveći uticaj na vožnju imala kafa odnosno kofein, koji je vozačima pri brzini od 70 kilometara na sat pomogao da se zaustave u proseku 26 metara pre onih koji ga nisu konzumirali.

Drugu, najznačajniju razliku u vremenu potrebnom za reakciju na opasnost u vožnji imalo je slušanje rep muzike koja je od šest različitih žanrova imala najveći pozitivan efekat na reflekse, a učesnicima je pomogla da pri uočavanju opasnosti automobil zaustave u proseku 16 metara pre od onih koji je nisu slušali, prenosi New York Post.

RepublikaFoto: youtube.com/The Verge

Slušanje dečije buke tokom vožnje imalo je, kako pokazuje ovaj eksperiment, najmanje uticaja na vozače, a automobile su zaustavili otprilike 14 metara pre drugih, ali istraživači kažu da ih je iznenadilo što je buka poboljšala vreme reakcije, a mislili su, kažu, da na vožnju i reflekse neće uopšte uticati ili će ih čak pogoršati.

Takođe, utvrđeno je da žene u proseku na opasnost reaguju nekoliko sekundi brže od muškaraca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading