KUPILI KUĆU ZA 130.000 EVRA I U NJOJ PRONAŠLI BOGATSTVO! Kad su otvorili tri stare tegle džema, ostali su u ŠOKU

Autor: Republika

Razonoda

19.04.2021

10:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Članovi uprave francuskog grada Moreza, nedaleko od granice sa Švajcarskom, iznenadili su se kada su u staroj trospratnici, otkupljenoj za 130.000 evra, pronašli zlato u vrednosti od čak 650.000 evra.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ilustracija

Kada je gradska uprava francuskog grada Moreza, malog industrijskog gradića u dolini Juri, krenula u obnavljanje i opremanje stare zgrade koja je kupljena za 130.000 evra, nisu ni sanjali kakvo ih iznenađenje čeka.

Naime, radnici su u jednoj od prostorija stare kuće, u zadnjem delu prašnjave police pronašli tri staklene tegle od džemova, a u njima, ni manje ni više nego pet zlatnih poluga i više od 1.000 zlatnika.

Vrednost predmeta procenjena je na oko 500.000 evra, a najinteresantnije je što pronalasku dragocenosti u napuštenoj kući tu nije bio kraj. Tako je u jednoj od prostorija otkriven i zaključani sef, koji se nalazio skriven iza kutija, a u kojem se nalazilo još zlatnika vrednosti do 150.000 evra.

Gradonačelnik Loren Petit kazao je kako je u trospratnici u srcu grada živelo četvoro braće i sestara bez dece. Poslednje od njih umrlo je u svojim 90-im godinama, posle čega je njihov rođak ponudio prodaju zgrade gradskoj upravi za 130.000 evra.

Iz uprave Moreza odmah su pristali na tu ponudu budući da su krenuli s realizacijom plana kupovine i obnove starih zgrada s ciljem da se u grad privuku mlade porodice. 

- Kuća je bila prepuna predmeta i nameštaja. U njoj je živelo nekoliko generacija koje nisu ništa bacale. Sve su zadržavale i živele štedljivo. Dogovorili smo se da ćemo kupiti zgradu kakva je bila i postupno sami isprazniti sadržaj iz nje - rekao je Petit.

RepublikaFoto: pixabay.com
Zlatne poluge

S obzirom na to da je Morez, koji se nalazi u blizini švajcarske granice, nekada bio poznat po proizvodnji satova i naočara, službenici gradske uprave želeli su da provere da li u kući postoji neki posebno vredan predmet. 

- Tri tegle pune zlatnih poluga stajale su iza mnogih drugih predmeta na polici. Kada smo ih ugledali bili smo zapanjeni. Niko od nas nikada nije držao komad zlata. Zlatne poluge video sam samo na fotografijama i mislio sam da one moraju da budu velike. Međutim, ove što smo pronašle bile su male i težine oko kilogram. Njihova veličina je kao paklica cigareta - ispričao je Petit.

On je najavio i kako će se pronađeni novac potrošiti na neki poseban javni projekat o kom gradska uprava tek treba da odluči.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading