CEO ŽIVOT POGREŠNO KUVAMO KAFU: Stručnjaci otkrili gde grešimo!

Autor: Republika

Razonoda

12.04.2021

15:51

Domaća, turska ili srpska kafa, kako se sve naziva napitak koji se tradicionalno priprema u svakom domaćinstvu u Srbiji, obično pije ujutru i često se smatra merilom veštine kuvarice.

Photo by Nathan Dumlao on Unsplash
Foto: Ilustracija

Ako je dobra, u šali se kaže da domaćica može "da se uda", što bi trebalo da znači da je pogodila pravu razmeru kafe, vode i, ako je potrebno, šećera.

Kako se priprema domaća kafa? Uobičajen postupak jeste da se voda sipa u džezvu, po potrebi doda šećer i zagreva se dok ne proključa.

Zatim se skloni sa vatre, odlije se manja količina vode (kako bi se napravio prostor u posudi i da ne bi iskipela), doda mlevena kafa – na 1 šoljicu vode ide jedna veća kašičica kafe. Džezva se vrati na ringlu da mešavina proključa, pa se ulije ostatak vode.

Photo by SnapbyThree MY on Unsplash

Druga varijanta jeste da se voda ne oduzima – ako je džezva veća, pa ne postoji bojazan da će se tečnost izliti kad proključa, već se kafa odmah sipa i pusti se da "baci ključ“.

Stručnjaci tvrde da je ovaj način je pogrešan. Kako kažu, jedan sitan detalj u pripremi, jedna "greška" joj menja ukus, prenosi Informer.

- Kada sipate kafu u vodu, ne smete dozvoliti da prokuva na vatri. Ako proključa, napitak će imati gorak ukus - objasnio je osnivač kompanije "Roaster Coffee“.

Komentari (0)

Loading