NAJVEĆI HEROJI I ZLIKOVCI! Objavljena lista najznačajnih istorijskih ličnosti

Autor:

Razonoda

08.04.2021

10:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oko 7 hiljada studenata iz 37 zemalja dobila su listu od 40 značajnih istorijskih ličnosti koje je trebalo da poređaju prema tome da li ih gledaju kao na "zlikovce" ili "heroje" čovečanstva. Rezultat je tabela koja je pred nama...

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Istraživanje je sprovedeno na studentina prosečne starosti oko 23 godine, a države koje su bile uključene u studiju su, između ostalih, bile Argentina, Pakistan, Južna Koreja, Italija, Sjedinjene Američke Države...

Lista "heroja" nije bila iznenađujuća iako mesto koje su određene ličnosti "zauzele" možda jeste. Tako je na primer, Ajnštajn "pozicioniran" bolje od Isusa Hrista, Mahatma Gandi je na 3. mestu dok je Buda "tek" deseti... mišljenja studenata iz država uglavnom su se ipak slagala po pitanju toga ko su "heroji" čovečanstva, piše Dejli mejl.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Albert Ajnštajn

Ali ne toliko i kada je pitanje bilo - ko su "zlikovci"...

- Ista osoba može biti veoma negativno ocenjena u jednoj državi, ili manje negativno ili veoma pozitivno u drugom delu sveta. Takav je slučaj bio sa Osamom bin Ladenom, na primer - ispričao je Dario Perez, profesor sa UPV/EHU Univerziteta.

Očekivano, prvi je Adolf Hitler, ali na listu "zlikovaca" dosta visoko se pozicionirao i bivši američki predsednik Džordž Buš Mlađi koji je "pretekao" Staljina, Mao Cedunga i Lenjina.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading