NEVIDLJIVI KRIVCI KVARE UREĐAJE: Kosmički zraci sve više utiču na elektroniku, a problemi mogu postati mnogo OZBILJNIJI!

Autor:

Razonoda

07.04.2021

20:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kosmički zraci godišnje pokvare između 30.000 i 40.000 kućnih komunikacionih mrežnih uređaja u Japanu, otkrio je japanski telekomunikacioni gigant NTT.

RepublikaFoto: twitter.com/unCached
Foto: Ilustracija

Većina privremenih kvarova u mrežnom hardveru NTT-a automatski se ispravlja pomoću sigurnosnih uređaja, ali stručnjaci kažu da su u nekim slučajevima one mogle da dovedu do mnogo većih poremećaja zbog problema koje izaziva kosmičko zračenje, objavio je Japan tajms, prenosi Sputnjik.

Ove greške nastaju kad se podaci u elektronskom uređaju oštete nakon što se neutroni, koji nastaju kada kosmički zraci udaraju u kiseonik i azot u zemljinoj atmosferi, sudare sa poluprovodnicima unutar opreme.

Broj takvih grešaka je porastao kako se uvećao broj elektronskih uređaja sa poluprovodnicima malih i visokih performansi. Ovi problemi su uzrokovali probleme kao što je zamrzavanje sadržaja na ekranu računara ili telefona, a pretpostavlja se i da su bile uzročnici nekih avionskih nesreća.

Profesor Masanori Hašimoto na Fakultetu za informacione nauke i tehnologiju Univerziteta u Osaki i stručnjak za ovaj tip grešaka, navodi da su ovi kvarovi uticali i na druge mrežne komunikacione uređaje i električne mašine u fabrikama u Japanu i izvan njega.

Pošto se društvo sve više oslanja na elektronske uređaje, posebno tehnologije kao što je veštačka inteligencija ili autonomna vožnja, Hašimoto upozorava da postoji opasnost da dođe i do mnogo većih problema. 

Problem sa ovom vrstom grešaka čije uzroke su ustanovili japanski naučnici je u tome što se mere kontrole ne mogu proveriti, jer u eksperimentima nije moguće ponoviti reakciju koja nastaje dejstvom kosmičkih talasa.

U japanskoj kompaniji NTT su zato merili učestalost tzv. laganih grešaka kroz eksperiment u kome su poluprovodnike izlagali neutronima i zaključili da se tokom jednog dana javlja oko 100 grešaka na njihovom softveru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading