VELIKO OTKRIĆE! Njihovi mali mozgovi kriju mnogo toga: Sipe prošle KOGNITIVNI TEST namenjen deci!

Autor: Republika

Razonoda

04.03.2021

09:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novo ispitivanje glavonožaca pokazalo je koliko je važno da ljudi ne potcenjuju životnjsku inteligenciju! Sipe koje su ubačene u novu verziju testa sa belim slezom pokazale su da se u njihovim čudnim, malim mozgovima događa više nego što smo znali i da mogu da prođu kognitivni test namenjen deci.

RepublikaFoto: pixabay.com
Sipe mogu da odlože zadovoljstvo

Njihova sposobnost učenja i prilagođavanja, rekli su istraživači, mogla je evoluirati da bi sipi pružila prednost u morskom svetu koji je zasnovan na principu "jedi ili budi pojeden". 

Test belog sleza ili eksperiment sa belim slezom u Stanfordu prilično je jednostavan. Dete se smesti u sobu s belim slezom. Rečeno im je ako uspeju da ne jedu beli slez 15 minuta, dobiće drugi slez i moći će da pojedu oba.

Ova sposobnost odlaganja zadovoljstva pokazuje kognitivne sposobnosti kao što je buduće planiranje, a prvobitno je sprovedena kako bi se proučilo kako se razvija ljudska spoznaja. Konkretno, u kom uzrastu je čovek dovoljno pametan da odloži zadovoljenje ako to kasnije znači bolji ishod.

Budući da je tako jednostavan, može se prilagoditi životinjama. Jasno je da ne možete reći životinji da će dobiti bolju nagradu ako pričeka, ali možete je uvežbati da shvati da im dolazi bolja hrana ako hranu pred sobom ne pojede odmah.

Tim istraživača predvođenih bihevioralnom ekološkinjom Aleksandrom Šnel sa Kembridža ističe u novom radu da je u ovom slučaju teško utvrditi da li je promenom ponašanja u ishrani kao odgovor na raspoloživost plena dokazana sposobnost da beskičmenjaci vrše samokontrolu.

RepublikaFoto: pexels.com
Sipa

Naučnici su pokazali da se sipa ( Sepia officinalis ) može suzdržati da ujutro ne pojede obrok od mesa rakova, nakon što nauči da će večerati puno više mesa od škampa.

Zato su osmislili još jedan test, za šest uobičajenih sipa. Sipe su smeštene u poseban rezervoar sa dve zatvorene komore koje su imale prozirna vrata kako bi životinje mogle da vide unutra. U odajama su bili zalogaji – manje preferirani komad kozice u jednoj, a puno primamljiviji škampi u drugoj.

Na vratima su bili i simboli koje je sipa naučena da prepozna. Krug je značio da će se vrata odmah otvoriti. Trougao je značio da će se vrata otvoriti nakon vremenskog intervala između 10 i 130 sekundi. A kvadrat, korišćen samo u kontrolnom stanju, značio je da vrata ostaju zatvorena na neodređeno vreme.

Istraživači su otkrili da su sve sipe odlučile pričekati svoju omiljenu hranu, ali nisu se potrudile da to učine u kontrolnoj grupi, gde joj nisu mogle pristupiti.

- Sipe u sadašnjoj studiji mogle su da sačekaju bolju nagradu i tolerisale su da odlože hranu od 50 do 130 sekundi, što je usporedivo s onim što vidimo kod kičmenjaka velikih mozgova, kao što su šimpanze, vrane i papagaji - rekla je Šnel.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading