(FOTO) NASA NA MARS POSLALA TRI SKRIVENE PORUKE: Najjača od njih posvećena je HEROJIMA ovog doba, medicinskim radnicima!

Autor: Republika

Razonoda

25.02.2021

11:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

NASA je već ranije tu krilaticu koristila u misijama vezanima za Mars, odnosno 2013. godine u videu o roveru "Curiosity", koji je bio naslovljen upravo tako.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Padobran koji nosi poruku

NASA je pri sletanju rovera "Perseverance" na Mars imala skrivenu poruku ispisanu na padobranu, ali je ona uspešno dekodirana. 

Naime, padobran je imao poseban uzorak crvene i bele boje, koji je predstavljao tajni binarni kod - crvene su označavale nule, a bele jedinice. Šifrovanje izgleda ovako:

- Odvaži se činiti silne stvari (dare mighty things) - kodirana je poruka, a inače prvi put je korišćena u govoru američkog predsednika Teodora Ruzvelta, piše Sun.

- Mnogo je bolje odvažiti se činiti silne stvari, pobediti slavne trijumfe, iako vas vreba neuspeh, nego stati uz one jadne duše koje niti puno uživaju niti puno pate jer one žive u sivom sumraku koji ne poznaje ni pobedu ni poraz - rekao je u jednom govoru iz 1899. godine Ruzvelt.

Nije to jedino iznenađenje ili skrivena poruka koju je "Perseverance" doneo sa sobom na Crvenu planetu. On je u sebi doneo i posebne mikročipove, koji nose 10,9 miliona imena i 155 eseja koji su poslati toj svemirskoj agenciji u sklopu takmičenja za davanje imena samom roveru.

"Perseverance" nosi i informacije o pandemiji Kovid-19, koja je uticala na pripremu misije u obliku aluminijumske pločice sa starogrčkim simbolom za medicinu i lečenje, koji podupire Zemlju. Na taj način odali su počast svim medicinskim radnicima na prvoj liniji borbe protiv pandemije novog koronavirusa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading