NAPOKON OTKRIVENO! Evo koju knjigu na ČUVENOJ FOTOGRAFIJI čita Nikola Tesla, svi su govorili pogrešno (FOTO)

Autor:

Razonoda

24.02.2021

11:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Programer iz Novog Sada Ivan Kršev udahnuo je život crno-belim fotografijama slavnog pronalazača Nikole Tesle, "pretvarajući" ih u slike u boji.

RepublikaFoto: Privatna arhiva

 

Nekoliko meseci Ivan Kršev proveo je u tom poslu, a kada ih je objavio na "Fejsbuku", to je izazvalo veliko interesovanje.


Njemu je doprinelo i saznanje do kog je došao kada je reč o Teslinoj fotografiji ispred spiralnog kalema - da naučnik na toj slici čita Maksvela, a ne kako se dosad verovalo Ruđera Boškovića.

- Svuda se vodi da na poznatoj fotografiji Tesla sedi ispred spiralnog kalema i čita knjigu "Teorija prirodne filozofije" Ruđera Boškovića - priča Kršev za Novosti.

- To što postoji u dokumentaciji nije se uklapalo sa onim što sam video. Naročito mi je privuklo pažnju što se u donjem redu jasno vidi "VOL. I." i počeo sam da istražujem. Samo u jednom članku iz 1896. spominje se da Tesla čita Maksvelove "Naučne radove" (Scientific Papers), što se poklopilo sa onim što sam video. Mislim da sa ovom restauracijom napokon imamo opipljiv i jasan dokaz o kojoj knjizi se radi. Osim "VOL. I", kao oznake prvog toma, jasno se uočavaju određena slova naslova Scientific Papers. Pronašao sam kako je izgledalo originalno Maksvelovo izdanje iz tog perioda, i utvrdio da se kompletan zlatotisk na boku knjige apsolutno poklapa sa svim horizontalnim linijama različite debljine - otkrio je Kršev za Novosti.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading