DANAS JE DEBELI UTORAK: Evo zašto je ovo SUPER PRAZNIK i šta treba da uradite! SVIDEĆE VAM SE

Autor:

Razonoda

16.02.2021

15:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Širom sveta danas se obeležava svetski Dan palačinki.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U hrišćanskoj tradiciji, Dan palačinki se još naziva i Palačinka utorak ili Debeli utorak, pa eto povoda da se bez griže savesti bacite na ovu, svima nam omiljenu, poslasticu.

Datum Dana palačinki određen je Uskrsom. Slavi se tačno 47 dana pre Uskrsa, a datum može da varira od 3. februara do 9. marta.

Prvu palačinku je napravio kuvar pape Gelacija Prvog, koji je 492. godine umesio vodu, jaja i brašno, da nahrani mnogobrojne hodočasnike. Novo jelo je nazvao placenta, ili u slobodnom prevodu - ploča. Ispostavilo se da je reč o odličnom izumu s obzirom na to da može da se jede u slatkoj i slanoj varijanti, sa svim i svačim, ali i bez ičega.

 

 

 

Legenda kaže da ih je obožavao i čuveni Napoleon. Navodno, on je uoči svake bitke pekao palačinke, uz nadu da mu nijedna neće pasti jer bi to bio loš znak. Pogađate kada je promašio tiganj? Da, pre nego što je rešio da osvoji Moskvu, piše Žena Blic.

E sad, mi ne znamo kakve palačinke je jeo Napoleon, ali evo nekoliko predloga koji će vas insirisati da današnji dan proslavite kako dolikuje. Recepte za preukusne palačnike možete pronaći OVDE.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading