(FOTO) TURISTI, OBRATITE PAŽNJU: OVO su SKRIVENI dragulji evropske kulture od kojih će vam ZASTATI dah!

Autor:

Razonoda

01.02.2021

14:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kao turisti u stranom mestu, može vam biti teško zanemariti nepregledne liste mesta koja morate videti dok vas turistički vodiči navode da ih posetite. Taj pritisak da se sve vidi pravilno postaje još stresniji kada se suočite sa ograničenim vikendom ili samo nekoliko sati u jednom gradu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ovaj pritisak se širi i na umetničke galerije i muzeje. Sa toliko neverovatne umetnosti za istraživanje i istorije za učenje, može biti teško osećati da su sva umetnost i istorija u celini zastupljene na najpoznatijim mestima. Ovo se čini posebno rasprostranjenim kada ulazak u ove prostore može biti neverovatno zahtevan zbog velike gužve i visokih cena karata.

Umesto da podlegnete pritisku da to sve učinite, mnogo je bolje da se zadovoljite činjenjem nečeg novog i neobičnog. Bilo da se radi o pronalaženju skrivenog dragulja sakrivenog na uglu ulice ili odlasku u prostor koji zadovoljava vaša interesovanja za kulturni fenomen, piše Juronjuz.

Za ljubitelje istorije: Holandski muzej otpora, Amsterdam

Svetski ratovi su nešto što će mnogi nadobudni istoričari izliti u knjige o istoriji i na predavanja.

Međutim, priča o holandskom Pokretu otpora u Drugom svetskom ratu je ona koja se često previđa i potcenjuje.

Ovaj zadivljujući muzej, smešten u amsterdamskom naselju Plantaž, vodi vas na informativno i emocionalno putovanje, otkrivajući svakodnevne napore holandskih boraca otpora.

Na promišljenim, razmatranim izložbama Muzej istražuje različite oblike otpora protiv nemačke okupacije. Od malih dela javne pobune, poput prikazivanja poštanskih maraka sa kraljičinim likom, do umetničkih dela koja se distribuiraju kao antinemačka propaganda, muzej je riznica zaista izvanrednih priča o otporu.

Za slomljena srca: Muzej prekinutih veza, Zagreb

Razmišljajući o svom životu i odnosima u njemu, vrlo retko smo sticali uvid u to šta drugi zaista osećaju i u bolne, privatne trenutke koje svi trpimo.

Upoznajte Muzej prekinutih veza, u Zagrebu, Hrvatska. Delujući i kao fizički i kao internetski prostor, Muzej nastoji da predstavi bol i radost koji se mogu naći u prošlim vezama, istiskujući uspomene ličnim, anonimnim pričama o slomljenom srcu.

Umesto da dozvoli posetiocima da se samopotapaju, projekat je dizajniran da odagna emotivni kolaps kroz kreativnost. Iako, ako svega postane malo previše, posetioci mogu potražiti komfornu hranu u "Bistro Brokenships", koji nudi sezonski izrađen meni sa lokalnim organskim sastojcima.

Ako želite da doživite Muzej prekinutih veza od kuće, možete pogledati njihovu digitalnu kolekciju koja uključuje prilično čudne podsetnike prošlih ljubavnika.

Za štrebere arhitekture: Fondacija Luis Viton, Pariz

Dizajnirana od strane legendarnog Frenka Gerija, fondacija Luis Viton trebalo bi da se nađe na listi zgrada svih štrebera arhitekture.

Stvarajući Fondaciju, Geri je bio odlučan da stvori prostor koji pomera granice onoga što bi arhitektura mogla biti. Inspirisana lakoćom francuske staklene arhitekture 19. veka i oblacima nad "Jardin d'Acclimatation" u Parizu, Fondacija je smeli omaž Gerijevoj viziji.

Koristeći 3.600 panela zakrivljenog stakla, kao i 19.000 panela od armiranog betona, struktura pruža savršen balans svetlosti i oblika za izložbe u kojima se nalazi, stvarajući vizuelno zapanjujuće iskustvo u čitavoj Fondaciji.

Za modne zaluđenike: Muzeo del Trahe, Madrid

Pravi skriveni dragulj modnog sveta, Muzeo del Trahe(Museo del Traje) u Madridu prostor je posvećen veličanstvenoj lepoti stilova i odevnih predmeta iz prošlosti.

Od istorijskog do savremenog, svaka izložba u Muzeo del Trahe prikazuje ogromnu kulturnu i društvenu evoluciju mode širom Španije i modernog sveta. Od mažmo pokreta 18. veka do kultnih dizajnera 20. veka , poput Koko Šanel i Kristobal Balensiaga, muzej vodi posetioce na izuzetno putovanje kroz najsmelije trenutke mode.

Za umetnika: Hamburger Banhof, Berlin

Uprkos pogrešnoj lokaciji, u ovoj preuređenoj muzejskoj železničkoj stanici nalaze se neke od najboljih umetničkih kolekcija u Evropi .

Nakon radikalne rekonstrukcije, stanica iz 18. veka ponovo je otvorena 1996. godine i od tada je ispunjena ekstravagantnom kolekcijom dr. Eriha Marka, čuvenog berlinskog kolekcionara. U kolekciji su predstavljeni giganti sveta umetnosti, uključujući dela samog kralja pop umetnosti Endija Vorhola, kao i provokativni nemački kreativac Jozef Bojs.

Stanica je obnovljena imajući u vidu multimedijalnu prirodu savremene umetnosti, a izložbe muzeja obuhvataju širok spektar umetničkih oblika. Od smelog instalacijskog posla Nam Džune Pajka, do eksperimentalnih dela čuvene Marsel Dišan, ovde postoji ponešto za svakog ljubitelja umetnosti!

Za teologa: Vatikanski muzeji, Rim

Visoki zasvođeni plafoni, složeno izrađene tapiserije i majstorske renesansne slike kultnih verskih scena, Vatikanski muzeji su san svakog teologa. Iako prilično poznati lokalitet, vatikanski muzeji su domaćin mnogim skrivenim draguljima, koji često ostaju neposećeni.

Iznenađenja u kolekciji uključuju estetska čuda pronađena u Gregorijanskom egipatskom muzeju, ogromnom carstvu posvećenom otkrićima u egiptologiji, kao i svete religiozne spise pronađene u jevrejskom Lapidarijumu.

Ako muzeji Vatikana trenutno nisu nadohvat ruke, možete da pregledate svih sedam lokacija u 360-stepenom pogledu iz udobnosti svoje fotelje, putem njihovih veoma hvaljenih virtuelnih tura.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading