(VIDEO) PRONAĐENO BLAGO: Poslušajte novootkrivenu Mocartovu kompoziciju koja se od ušiju javnosti skrivala više od 200 godina!

Autor:

Razonoda

01.02.2021

13:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mocartova nedelja 2021 je u toku.

RepublikaFoto: commons.wikimedia.org
Volfgang Amadeus Mocart

Koncert za otvaranje festivala održao je umetnički direktor Rolando Vilacon sa orkestrom Salcburg Mocarteum pod dirigentskom palicom Keri-Lin Vilson . Ali danak Mocartu ove godine obeležava jedan poseban događaj: svetska premijera ranije nepoznatog dela samog muzičkog vunderkinda.

Novootkriveni klavirski solo, pod nazivom "Allegro in D - K.626b/16", svirao je svetski poznati pijanista Seong-Jin Čo u Velikoj sali fondacije Salcburg Mocarteum . Recital od 94 sekunde održan je 27. januara, ikoničnog datuma kojim je obeležena 265-godišnjica kompozitorovog rođenja.

Izgubljeni rukopis

Mocart je rukopis napisao krajem 18. veka, najverovatnije 1773. godine, dok je ili završavao posetu Italiji ili se već vraćao u svoj rodni grad Salzburg u Austriji. Tada je imao 17 godina. Direktor istraživanja u Mocarteum fondaciji, Ulrih Lajsinger, je Juronjuzu rekao da "rukopis izgleda prilično neobično za Mocarta", ali "ima Mocartove karakteristike" i "kompozicija je očigledno napisana vrlo brzo". Papir na kojem ga je pisao nije muzički, već uobičajeni list. To je zaista jedinstven komad.

Gde je bio svih ovih godina?

Nije poznato kako i zašto, ali se veruje da je rukopis sa imanja najmlađeg sina kompozitora prešao u kolekciju muzičara-amatera Alois Fuksa. Posle toga je poklonjena, možda greškom, i izgubljena za muzičku zajednicu. Osamdesetih godina 20. veka pojavio se u posedu trgovca antiknim knjigama i umetninama u Beču, da bi se na kraju prodao na aukciji 1899. Otprilike u to vreme primećen je primerak, jer je Kohelov katalog u kojem se nalazi spisak Mocartovih dela počeo da ga pominje.

Preko sto godina kasnije, 2018. godine, fondacija Salcburg Mocarteum dobila je priliku da kupi rukopis od porodice francusko-holandskog inženjera koji je i sam kupio rukopis od trgovca u Parizu dvadesetih godina 20. veka.

U tom trenutku je fondacija uspela da potvrdi da je delo zaista Mocartovo. Objavljeno je istog dana kada je i održana svetska premijera i predstavlja jedno od najvećih muzičkih otkrića u skorijoj istoriji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading