OD PETKA POOŠTRENE MERE ZA ULAZAK U AUSTRIJU! Više nije dovoljan PCR test!

Autor: Tanjug,Republika

Razonoda

12.01.2021

08:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od petka će na granicama Austrije biti primenjen dodatno pooštreni režim ulaska u zemlju.

RepublikaFoto: Tanjug

Odgovarajuća uredba biće usvojena ovih dana, a o novoj meri ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg već je obavestio Austrijance u inostanstvu.

Aktuelna mera obaveznog desetodnevnog karantina za sve koji dolaze u Austriju iz rizičnih regiona I zemalja produžen je do daljeg.


Taj karantin može da se prekine negativnim testom tek nakon pet dana izolacije.

Dodatno se uvodi obaveza onlajn registracije pre ulaska u zemlju.

Ta registracija obavezna je ne samo za strane, već i austrijske državljane.

Izuzeci od pravila

Kao i do sada od nove mere izuzeti su prekogranični radnici, tranzitni saobraćaj, kao i osobe koje iz neodloživih porodičnih obaveza moraju u Austriju, te i lica koja su na poslovnom putovanja, koji neće morati u karantin, a ni da se unapred registruju.

Prilikom onlajn registracije lice ne navodi samo ime I prezime, te kontakt podatke, već i gde je boravilo pred putovanje.


Time austrijske vlasti žele da osiguranju, na primer, da neko ko putuje iz Švedske u Finsku, a odatle u Austriju, ne izbegne karantin, jer je Finska na "zelenoj listi" zemalja iz kojih putnici ne moraju u karantin.

Pored toga mora da se navede adresa u Austriji, kao i dužina boravka u zemlji.

Ako neko ima PCR test iz inostranstva, što je preduslov za povratak sa poslovnog putovanja ako se želi osloboditi karantina, isto može proslediti vlastima onlajn.

Formular koji treba da se popuni nalazi se na sajtu www.oesterreic.gv.at na nemačkom i engleskom jeziku.

 
Svi putnici koji ulaze u Austriju od petka su u obavezi da prikažu potvrdu o obavljenoj onlajn prijavi preko PTC sistema kako u elektronskom ili odštampanom obliku.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading