BIZARNO DO KOSKE! Majkrosoft patentirao čet sa POKOJNICIMA

Autor: Tanjug, Republika

Razonoda

08.01.2021

18:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Majkrosoft je patentirao revolucionarnu tehnologiju putem koje će ljudi moći da komuniciraju sa virtuelnim osobama, pa čak i sa preminulim dragim osobama.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Iako to što je neka kompanija patentirala određenu tehnologiju ne znači da će ta ista tehnologija ikad videti svetlo dana, patent koji je Majkrosoft registrovao u SAD mogao bi mnogima doneti utehu i olakšati period tugovanja, piše Dnevnik.hr.

Naime, Majkrosoft je patentirao sistem za razmenu poruka kojim upravlja veštačka inteligencija, a kojem je glavni zadatak da imitira neku osobu, na primer preminulog člana porodice ili prijatelja.

Iako na prvi pogled ideja podseća na nešto iz naučno-fantastičnih filmova, činjenica da možete "porazgovarati" s dragom osobom i nakon što ona više nije tu mnogima bi mogla olakšati period tugovanja.

U Majkrosoftu su zamislili da taj servis funkcioniše u obliku aplikacije za pametni telefon, a da bi zaista funkcionisao, potreban mu je pristup velikoj količini privatnih i osetljivih informacija, poput prepiske s nekom osobom, kako bi veštačka inteligencija prepoznala i naučila da imitira stil kojim je osoba pisala, reči koje je koristila i način na koji se izražavala.

 

 

 

Kao glavni izvor podataka pominju se profili na društvenim mrežama i aplikacijama za dopisivanje, prenosi Dnevnik.

S obzirom na to da nam je digitalna prisutnost na internetu i društvenim mrežama sve jača, veštačkoj inteligenciji ne bi trebalo da bude teško da prikupi dovoljno informacija za stvaranje "virtualne" osobe, navodi se u tekstu.

Ipak, kako dodaje Dnevnik, postavlja se pitanje bi li osoba koja je preminula želela da se njen "digitalni život" koristi i posle njene smrti.

Očigledno je da će, ako ovakva aplikacija ikad zaživi, biti potrebno oprezno sročiti pravila korišćenja, a možda ćemo u budućnosti u testamentu navoditi da želimo da naši najbliži komuniciraju sa nama posle naše smrti, piše Dnevnik.

Komentari (0)

Loading