NA ZEMLJI PRIMLJEN SIGNAL OD VANZEMALJACA? Naučnici potpuno van sebe zbog uzbudljivog otkrića

Autor: Informer, Republika

Razonoda

26.12.2020

23:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Misterija svetlosnih rafala koji su se pojavili na nebu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prema rečima naučnika, na koji se poziva londonski list, "u pitanju je "proboj" na polju nauke i novo važno sredstvo za ispitivanje i razumevanje dalekih planetarnih tela.

Šokantna priča iz Londona poziva se na Univerzitet Kornel i njegovog postdoktorskog istraživača Džejka Tarnera, čiji su nalazi objavljeni u časopisu "Astronomi i Astrofizika". Tarner je i deo Radio-teleskopske stanice u Holandiji, čiji su astronomi otkrili rafale radio-signala usmerene ka zamlji iz ne tako bliskog sazvežđa Botes.

Novine iz Londona, u članku koji je tokom vikenda "pomerio kovid 19" sa liste najčitanijih priloga na Ostrvu dodaju da vesti o radio-komunikaciji sa egzoplanetom čak i nije "najnezaboravnija priča o vanzemaljcima iz ove godine", misleći tu o deklasifikovanim snimcima NLO Mornaričke avijacije koje je Pentagon prikazao kao autentično iz kokpita pilota. I baš o tim fenomenima u "Merkatus centru", Univerziteta "Džordž Mason", govorio je i bivši direktor CIA Džon Brenan opisujući ih kao iznenađujuće i rekavši "da se prema njima treba odnositi otvorenog uma".

Tumačeći primljene radio-signale iz drugog sazvežđa istraživači sa "Kornela" tvrde da oni potiču sa egzoplanete (planete van Sunčanog sistema), što je prvi put da su ljudi primili radio-emisiju sa planete izvan našeg sunca.. Konkretno, radio-rafali dolaze iz sazvežđa Botes, koje se može videti na severnom nebu.

- Predstavljamo da je ovo jedan od prvih nagoveštaja otkrivanja egzoplanete u radio-sferi - rekao je Džejk Tarner. Signal dolaze iz sistema Tau Botes, koji sadrži binarnu zvezdu i egzoplanetu", dodao je Džejk. Mi tvrdimo da se radi o emisiji same planete. Iz snage i polarizacije radio-signala i magnetnog polja planete, on je kompatibilan sa teorijskim predviđanjima kako bi signal iz drugih sazvežđa trebalo da izgleda.

 

Koristeći radio-teleskop u Holandiji, astronomi su otkrili rafale koji su emitovani iz zvezdanog sistema koji je domaćin različitim planetama poznatim kao vreli Jupiter, koji je masivan i gasovit poput suseda Zemlje, ali mnogo bliži zvezdi sopstvenog sistema.

- Ako se potvrdi naše istraživanje, objašnjava Rej Džajvardhan, profesor na "Kornelu", otkrivanje radio-signala otvara novi prozor na raumevanju egzoplanetama, pružajući nam nov način da istražimo vanzemaljske svetove koji su desetine svetlosnih godina daleko.

Treba napomenuti, međutim, da je signal još uvek slab i nepotvrđen, prema "Independentu". Dodatno ispitivanje pomoću drugih radio-teleskopa trebalo bi da pomogne da se pruži više detalja i konačno potvrdi da li zagonetni rafali zaista potiču sa druge planete izvan našeg Sunčevog sistema.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading