Hakeri napali američka nuklearna postrojenja

Autor: PC Press, Republika

Razonoda

18.12.2020

18:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Strani hakeri upali su u mreže Ministarstva energetike i Nacionalne uprave za nuklearnu bezbednost SAD-a. Za sada nema mnogo detalja šta se tačno desilo, ali se veruje da su bar tri američke države pogođene ovim napadom.

RepublikaFoto: pixabay.com

Federalni istražioci već nekoliko dana pokušavaju da povežu sve činjenice vezane za ove napade. S obzirom da je Nacionalna uprava za nuklearnu bezbednost zadužena za održavanje nuklearnog naoružanja, veoma se pažljivo i detaljno pristupa istraživanju, a sigurno će proći nedelje, ako ne i meseci dok se ne utvrdi ukupan obim štete. Veruje se da su hakeri uspeli da pristupe internim mrežama kroz softver kompanije SolarWinds, koja obezbeđuje IT menadžment sisteme za državne i privatne organizacije.

U ovaj slučaj uključeni su Cybersecurity and Infrastructure Securtity Agency (CISA) i FBA. Počinioci još uvek nisu identifikovani, ali se veruje da je u pitanju ruska hakerska grupa ATP29 (poznata i kao Cozy Bear), koja je bila izuzetno aktivna tokom ovog meseca. To je hakerska grupa koju navodno sponzoriše država, a nedavno je potvrđeno da ista grupa stoji iza napada na Trezor. Rusija je već reagovala i negirala je svoju umešanost u pomenute slučajeve.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading