CEO ŽIVOT POGREŠNO KUVATE KAFU! Ovo su najčešće GREŠKE koje ubijaju njen ukus

Autor: Republika

Razonoda

28.11.2020

09:59

Svako od nas ima svoj način jer je kuvanje kafe zapravo mali ritual kojim započinjemo dan. Ipak, postoje pravila za pripremanje kafe kako bi ona imala pravi, pun ukus, a mi sve vreme pravimo kardinalne greške!

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prvo i osnovno, za dobru tursku kafu potrebna je kvalitetna mešavina, i zato nemojte da štedite na njoj - pijete je iz zadovoljstva, a ne iz preke potrebe.

Drugo, malo ko zna da za tursku kafu na početku voda ne treba da proključa! U džezvi se voda zagreva do tik pred vrenje, pa se sklanja sa ringle.

Deo vode odliva se u šoljicu, a u ostatak se dodaje kafa (po jednu bogatu kašičicu za svaku šoljicu ili više ako su šolje veće ili volite veoma jaku kafu).

Photo by Nathan Dumlao on Unsplash
Foto: Ilustracija

Promešajte da nema grudvica,pa vratite na vatru i kad naraste do ivice džezve ponovo sklonite sa vatre i dodajte vodu koju ste na početku odlili. Opet vratite na vruću ringlu i ostavite da provri.

Sklonite sa šporeta, sačekajte nekoliko sekundi i dodajte kašičicu hladne vode. Tada je kafa spremna za služenje!

Osnovne greške kod pripreme kafe:

  • Previše mešanja ubija ukus;
  • Ostavljanje da se nekoliko puta podigne do vrha džezve uništava penu i menja ukus kafe;
  • Mešanje nakon što je kafa zakuvana, provrela i sklonjena sa ringle takođe će izmeniti ukus omiljenog jutarnjeg napitka;
  • Ukoliko se kafa zaslađuje, šećer je najbolje dodati još dok je voda hladna u džezvi, pre dodavanja i zakuvavanja kafe.

Komentari (0)

Loading