DANAS JE PRAZNIK ŠOPINGA, ali evo kako je nastao "CRNI PETAK" i kakvi su zaista OBIČAJI NA TAJ DAN

Autor: DDL, Republika

Razonoda

27.11.2020

14:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslednjih godina je i u Srbiji sve popularniji "Crni petak" koji nam, kao i neki drugi običaji, stiže iz Amerike.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Crni petak popusti

Ovaj dan Amerikanci obožavaju, a u nekim delovima SAD-a obeležava se kao praznik i neradni dan.

U Srbiji "Crni petak" postao je popularan tek poslednjih godina i tada prodavnice oglašavaju najveće moguće popuste čemu se mnogi veoma raduju. To je razlog zbog kog su se neki zapitali zašto se ovaj dan naziva "crni petak"? 

Naime, ovaj termin uveden je 1952. godine u Americi i obeležava se odmah posle tamošnjeg velikog praznika "Dana zahvalnosti". "Crni petak" nema stalni datum već pada svakog četvrtog petka u novembru mesecu.

 

"Crni petak"je dan koji predstavlja početak prazničnih sniženja, a prvi naziv zabeležen je u Filadelfiji gde su policajci koristili ovaj termin kako bi opisali neverovatnu gužvu u pešačkoj zoni.

Ipak, sa popularizacijom ovog dana menja se i objašnjenje za naziv "crni petak" pa mnogi tvrde da je fraza nastala jer je ovo period u godini kada prodavci počinju da ostvaruju profit i iz "crvene zone" prelaze u "crnu".

Ovaj "praznik" rado su prihvatili trgovci u Srbiji, a kao i u Americi i ovde sniženja počinju već u četvrtak. Nestrpljivi prodavci popuste su istakli već u četvrtak kako bi što više zaradili.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading