OVDE SU NAJSKUPLJI KVADRATI U EVROPI: Samo za najam garsonjere treba 2.700 evra

Autor: Blic, Republika

Razonoda

22.11.2020

00:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Monako se prostire na dva kvadratna kilometra na obalama Sredozemnog mora. U toj monarhiji živi otprilike 38.000 stanovnika, što je čini najgušće naseljenom državom u Evropi. Ne čudi stoga što su kvadrati na visokoj ceni niti što mesečni najam za garsonjeru iznosi oko 2.700 evra.

Foto: pixabay.com

Za mnoge to je zemlja ogromnih kontrasta. S jedne strane, reč je o poreskom raju za milionere, odnosno državi ogromnog luksuza, velikih kazina, skupih jahti i brzih automobila koji troše neverovatne količine benzina. S druge strane, Monako prerasta u jednu od ekološki najodrživijih zemalja na Starom Kontinentu, piše portal "Pun kufer".

U 2016. godini pokrenut je je program Terre de Monaco, koji obuhvata pet mikrofarmi na krovovima zgrada i balkona, a u kojima se uzgajaju organsko povrće i voće. Kada je Džesika Sbaraglia pokrenula projekt usred betonske džungle, ljudi su joj se smejali. U međuvremenu je uspešno proizvela pet tona povrća i voća te ga prodala lokalnim restoranima.

Ovo je samo jedna od inicijativa kojima se pokušava smanjiti emisija staklenih gasova u ovoj minijaturnoj državi. Monako sistematski radi na poboljšavanju kvaliteta života te nudi javni prevoz u hibridnim autobusima, brodovima na solarni pogon i drugim ekološkim rešenjima.

Celoj priči pridružili su se i pojedini hoteli koji koriste podvodne pumpe za stvaranje energije iz morske vode te je upotrebljavaju za grejanje i hlađenje soba. Dobar deo hotela u potpunosti je izbacio korišćenje plastike, tačnije slamčica za ispijanje napitaka, tanjira i pribora za jelo.

 
No pred njima je i dalje dug put. Da, ovde se organiziraju e-Reliji, odnosno trke električnih vozila, no u državi je mnogo popularnija trka Formule 1 – Velika nagrada Monaka, tokom koje svaki bolid potroši oko 200 litara goriva.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading