Hrvatska prva u regionu dobila 5G mrežu

Autor: telegraf.rs, republika.rs

Razonoda

30.10.2020

14:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prva komercijalna 5G mreža u susednoj Hrvatskoj upravo je pokrenuta u Zagrebu i u još pet gradova: Splitu, Osijeku, Rijeci, Samoboru i Svetoj Nedelji, čime je nova mrežna tehnologija zvanično stigla u tu zemlju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Mreža je zasnovana na tehnologiji dinamičkog deljenja spektra (Dynamic Spectrum Sharing - DSS), čija primena omogućava korišćenje 5G signala na postojećim frekvencijama.

Prva komercijalna 5G mreža u susednoj Hrvatskoj upravo je pokrenuta u Zagrebu i u još pet gradova: Splitu, Osijeku, Rijeci, Samoboru i Svetoj Nedelji, čime je nova mrežna tehnologija zvanično stigla u tu zemlju.

Mreža je zasnovana na tehnologiji dinamičkog deljenja spektra (Dynamic Spectrum Sharing - DSS), čija primena omogućava korišćenje 5G signala na postojećim frekvencijama.

DSS tehnologija omogućava brzu implementaciju 5G mreže i smanjuje potrebu za novim baznim stanicama na specifičnim 5G frekvencijama, piše Bug.

To je, istovremeno, i objašnjenje kako u Hrvatskoj pokrenuta komercijalnu 5G mreža, i pored toga što država još uvek nije dodelila koncesije za novi spektar frekvencija na kome će primena 5G tehnologije biti razvijana do kraja.

5G mreža bi u budućnosti trebalo da omogući povezivanje i automatizaciju velikog broja senzora, industrijskih uređaja, autonomnih vozila, dronova i dalji razvoj telemedicine, saopštio je Hrvatski Telekom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading