Njujork ukinuo najbizarniji zakon

Autor: b92.net, Republika

Razonoda

02.11.2017

07:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zakonodavci Njujorka glasali su za legalizaciju plesa u barovima i restoranima, ukidajući 91-godišnji zakon kojim se zabranjuje plesanje u većini gradskih mesta za izlazak.

RepublikaFoto: pixabay.com
Njujork

Zakonom o zabrani plesanja iz 1926. nije dozvoljen ples u barovima i restoranima koji nemaju dozvolu za kabare. 

Kritičari navode da je takozvani "kabare zakon" bio "rasisitički" i usmeren protiv crnačkih džez-klubova u Harlemu, al ostao je na snazi sve do danas. 


Gradski većnik Rafael Espinal ocenio je da je došlo vreme da se ispravi istorijska nepravda i uklone proizvoljni i neprikladni zakoni za licenciranje klubova u Njujorku. 

Većina gradskih većnika, čak 41 prema jedan, glasala je za promenu zakona. Novi zakon će stupiti na snagu 30 dana od kada ga potpiše gradonačelnik Njujorka. 

Manje od 100 restorana i barova u Njujorku ima "kabare licencu", za čije dobijanje je potrebno odobrenje više gradskih službi. 

Advokat za zaštitu ljudskih prava Norman Sigel koji je zahtev za izmenu zakona 2015. godine podneo sudu u Njujorku, rekao je da zakon nije ni trebalo donositi. 


"Njujork treba da bude plesna prestonica sveta", kazao je Sigel i dodao da je današnje glasanje veliki korak u tom pravcu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading