NASILJE, TERORIZAM, NESREĆE: Matematičar "izračunao" sadašnje haose još pre 8 godina, a čeka nas još gora sudbina!

Autor: magazin.novosti.rs, Republika

Razonoda

09.10.2020

08:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Još 2012. godine, na Univerzitetu Konektikat Piter Turčin, biolog i matematičar, održao je predavanje u kojem je šokirao sve: SAD će 2020. godine biti u haosu!

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Turčin je prilično pogodio, jer ovo definitivno nije bila dobra godina za SAD koju su pogodile udružene snage epidemije, međurasnih sukoba i elementarne nepogode.

 

Turčin nije samo izgovorio, nego je i objavio tekst u "Journal of Peace Research" u kojem je analizirao situaciju i najavio nasilje, pobune, terorizam i ostale nesreće u SAD od 1780. Pošto je matematičar koristio je šemu: dug period mira koji prati nasilje.

Zaključio je da je početak 19. veka bio najmirniji period, kao i sredine 20. veka. Oscilacije se ponavljaju na 50 godina, pa ga je bilo 1870, 1920. i 1970. godine. Zaključio je da nasilje treba ponovo očekivati 2020. godine.

Turčin ima teoriju, dakle, da se nasilje ponavlja na pola veka i da se ciklusi dešavaju u svim zemljama. Socijalna neravnopravnost povećava nezadovoljstvo i nasilje dostiže vrhunac. Stanovništvo se, zatim, smiri na 20 ili 30 godina, koliko traje da generacija mladih poraste, a problemi koji se "guraju pod tepih" onda ponovo izađu na površinu.

Prekratka istorija!

Kada je rad objavljen otvorena je debata o "cikličnom nasilju svakih 50 godina" i koji ga razlozi izazivaju. Filozof Masimo Piljuči sa koledža Leman je ubrzo objavio da 230 godina američke istorije nisu dovoljne da se donese takav zaključak.

Na sve ove kritike Turčin je ponovo najavio tešku i burnu dekadu. "Trend sve nižeg životnog standarda i porasta elite će sigurno dovesti do konflikta i nasilja. Situacija se neće smiriti jer se intra-elita međusobno bori za bogatstvo i resusrse između već dobro povezanih političara. Sitnica će biti okidač!", napisao je Turin u mejlu magazinu "Live Science".

 

Šokantno predviđanje proročice... Posted by Srpski Telegraf on Monday, October 5, 2020

 

Sociolog Džek Goldstoun sa Univeziteta Mejson u Virdžiniji je uveren da će dvadesete godine 21. veka u istoriji biti upisane kao "turbulentne" i prelomne.

Revolucija i rat

Ilon Oto, sociolog i ekonomista sa Potsdam instituta objavio je da to nije nikakva novost, jer je ljudska civilizacija prepuna uspona i padova.

-Čim institucije ne mogu da odgovore na nove izazove dolazi do revolucije ili rata - kaže Oto.

- Pandemija i policijska brutalnost su bili okidač da se oslobodi nasilje koje se godinama gomila, a isto predviđanje kaže da će ovo biti izuzetno opasna godina ako pritisak nezadovoljstva ne popusti, dok će naredne godine sve do 2030. biti još gore - kaže Goldstoun.

Ovaj naučnik se slaže sa Turčinom da cikluse nasilja ne vodi sudbina već činjenica da li je društvo sposobno da se izbori sa problemima.

 

 

 

- U poslednjih 40 godina SAD je zemlja užasne socijalne neravnopravnosti, jezive političke polarizacije, ogromnih dugova i vladine disfunkcije, a sve to može da promeni samo duboka reforma -  objašnjava Goldstoun.

Izbori u novembru će biti veliki test, jer stanje u SAD mogu da spasu samo korenite reforme koje može da sprovede ubedljiva pobeda kandidata, a najgora varijanta je da pobeda bude "tanka", jer će tada doći do otvorene borbe na ulicama - kaže Goldston.

U svakom slučaju, novembar 2020. godine biće preloman za budućnost SAD i institucije koje trenutno vladaju ovom zemljom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading