Pogledajte gde se vaš grad nalazio u vreme DINOSAURUSA!

Autor: index.hr, republika.rs

Razonoda

02.10.2020

11:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mapa prati promene na planeti, poput razdvajanja kontinenata, od razdoblja pre 750 miliona godina do danas

RepublikaFoto: dinosaurpictures.org/printscreen
Foto: Ilustracija

Nova interaktivna mapa omogućava vam da proverite gde se vaš rodni grad nalazio na planeti Zemlji u razdoblju od 750 miliona godina.

Mapa prati promene na planeti (poput razdvajanja kontinenata) od razdoblja pre 750 miliona godina do danas. Razvio je bivši Guglov inženjer Ian Vebster koristeći pri tome PALEOMAP mape koje je napravio geolog Kristofer Skotese.

Vebster kaže da mu je cilj bio da na jednostavan način prikaže komplikovane naučne podatke kako bi svako ko poželi da nešto nauči o istoriji planete Zemlje to mogao lako da iskoristi.

Mapu možete pogledati OVDE. Kad je otvorite, u gornjem levom uglu možete upisati naziv svog rodnog grada (ili kojeg god drugog grada želite), a iznad planete možete da izaberete vremenski period.

Prva moguća opcija je razdoblje od pre 750 miliona godina, nedugo nakon što su počele da se razvijaju prve alge u okeanima, a poslednja će vam omogućiti da vidite kako Zemlja trenutno izgleda.

Sa desne strane imate opciju "skoka" u neke ključne trenutke u evoluciji života na Zemlji, na primer pre 400 miliona godina kad su se pojavili prvi insekti, piše Index.hr.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading