DA LI SE OVDE KRIJE SVETI GRAL? U maloj kapeli u Poljskoj otkrivene tajne odaje Templara!

Autor: Sputnjik, Republika

Razonoda

17.09.2020

07:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tajne odaje vitezova Templara otkrivene su u maloj kapeli u poljskom gradu Hvaršani, a arheolozi ispituju da li se u njima krije Sveti gral, čaša koju je koristio Isus Hrist tokom poslednje večere.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sveti gral je jedna od najvećih tajni arheologije za kojom traje neprestana potraga. Prema biblijskom predanju, iz njega je Hrist pio vino tokom večere sa apostolima pred raspeće.

Takođe, koristio ga je Josif iz Arimateje tokom Hristovog raspeća da u njega prikupi Hristovu krv, a današnje pričešće, za koje se smatra da je ustanovljeno na Poslednjoj večeri, vodi poreklo od vina kao simbola Hristove krvi prolivene na raspeću.

Potraga za Svetim gralom traje vekovima, toliko da je već postao simbol beznadežnog traganja.

Međutim, poljski arheolozi sada su uvereni da su mu možda na tragu.

- Naš radar za podzemno snimanje otkrio je gotsku kriptu sa ostacima vitezova Templara ispod kapele Svetog Stanislava u  Hvaršanima - rekao je arheolog Pžemislav Kolovski.

Ulaz u tajni tunel koji vodi do kripte nalazi se pored izvora u blizini kapele, otkrili su arheolozi, ali preostalo im je da istraže samu kriptu.

Kapelu su u 13. veku izgradili Templari posle povratka sa krstaškog pohoda u Svetoj zemlji.

Prema jednoj od legendi, upravo je ovaj viteški red uzeo Sveti gral sa Hramovne gore u Jerusalimu i doneo ga u Evropu.

Međutim, istoričar Marek Karolčak smatra da je blago ukradeno ili je izgubljeno u močvari.

Prema legendama, Sveti gral može da isceli rane i donese večnu mladost. U više navrata arheolozi su objavljivali da su mu na tragu, ali nikada nije bilo dovoljno dokaza za to.

Mnogi istoričari skeptični su da on uopšte postoji, jer se, osim u Bibliji, pominje jedino u srednjovekovnim mitovima i legendama, a čak i kad bi bio nađen, teško bi bilo dokazati njegovo istinsko poreklo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading