ZAŠTO NEMA MAMA U DIZNIJEVIM CRTAĆIMA?! Iza svega se krije pretužna priča

Autor: Republika

Razonoda

13.09.2020

08:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zašto junaci naših omiljenih crtanih filmova nemaju mame ili se često vrlo malo prikazuju? Odgovore daje producent Don Han.

RepublikaFoto: twitter.com/bestdisneypixar
Foto: Ilustracija

Izvršni producent Maleficenta Don Han otkriva šokantnu priču iz prošlosti Volta Dizniija koja bi mogla da se pripiše njegovim filmovima u kojima izostavlja ili ne prikazuje mame. "U ovom trenutku većina Diznijevih obožavalaca zna da junaci u većini slučajeva nemaju roditelje.

Ali kad razmislite, u Dizneijevim filmovima zaista često nedostaju likovi majke. Dečji likovi ih ili izgube pre nego što film uopšte započne ili se oni uopšte ne pominju. Mala Sirena, Lepotica, Aladin i mnogi drugi likovi su glavni junaci i predstavnici brenda Dizni. Ali, gde su majke? Šta se desilo? I zašto je ovo tema koja se ponavlja? U Interesantnom intervjuu za Glamour, dugogodišnji Diznijiev producent Don Han dao je svoje dve teorije o tome zašto se u Diznijevim filmovima retko javljaju roditelji, ili tačnije, lik mame. Jedna teorija dolazi sa praktičnog stanovišta, dok druga teorija potiče iz zaista tragične priče iz prošlosti Volta Diznija.

- Jedan od razloga je praktičan, jer filmovi traju 80 ili 90 minuta, a Diznijevi filmovi govore o odrastanju. Mnogo je brže da likovi odrastu kad im oduzmete roditelje - ističe Don.

Ima smisla. Naravno, mnoge bajke na kojima se temelje filmovi uključuju i smrt roditelja, a Dizni ostaje pri vernom originalnom materijalu.

- Bambijeva majka strada, pa on mora sam da odraste. Bela ima samo oca, ali se on izgubi, pa ona mora da zakorači u tu fazu odrastanja - objasnio je.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Foto: Ilustracija

Ipak, sledeća teorija o nedostatku majčinskih likova nije sjajna, potresna je i potiče iz malo poznate priče o čoveku koji stoji iza magije brojih crtaća i junaka, o samom Voltu Dizniju. Zapravo Han objašnjava da je Dizni kupio roditeljima kuću, a u njoj jedna peć nije bila sasvim ispavna.

- Morali su da dođu momci iz studija i poprave peć, ali kada su se mama i tata uselili, peć je procurila i majka je preminula. Kućna pomoćnica je sutradan ujutro izvukla majku i oca na travnjak ispred kuće. Ocu je bilo loše i otišao je u bolnicu, ali majka je preminula.

Han ističe da Dizni nikada o tome nije pričao, a takođe niko iz njegove blizine nije želeo da priča o tome. Nikad nije govorio o tom vremenu, jer se lično osećao odgovornim za nesreću roditelja. 

Dok se Hanovo objašnjenje čini potpuno smislenim, drugi se pitaju da li je razlog što Dizni i drugi tvorci animiranih filmova ne uključuju majke puno mračnije prirode i sa nekom, možda čak i podsvesnom, skrivenom porukom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading