DETALJAN VODIČ! Od pakovanja do krajnje destinacije: Sve što treba da znate pre prvog putovanja avionom!

Autor: zajednookosveta.com

Razonoda

06.09.2020

09:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko planirate da se odvažite na svoje prvo putovanje avionom, donosimo vam vodič sa svim važnim informacijama koje su vam potrebne da se adekvatno pripremite- od provere dokumenata pre putovanja do preuzimanja prtljaga po dolasku na destinaciju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Provera dokumenata i pakovanje

Priprema za prvi let avionom počinje kod kuće. Pre svega je bitno proveriti do kada vam važi pasoš. Ovo je najbolje proveriti pre kupovine avio karata, da biste imali dovoljno vremena da izvadite novi pasoš ukoliko je neophodno.

Za zemlje u Evropskoj Uniji, putna isprava mora biti ispravna još najmanje 90 dana od dana planiranog povratka. Međutim, za neke zemlje van Evrope, pasoš mora biti ispravan minimum šest meseci od povratka.

Ono što takođe treba da saznate pre nego što kupite avio karte jeste da li je za zemlju u koju planirate da putujete potrebna viza i da li se viza dobija u ambasadi/konzulatu ili je možete pribaviti i po dolasku. Ukoliko letite sa presedanjem, imajte u vidu da je za neke zemlje potrebna i tranzitna viza.

Kada završite sve sa dokumentima i kada vam se let približi, vreme je da počnete da mislite o pakovanju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Da biste izbegli bilo kakve neprijatne situacije na aerodromu ili ako se desi vam se zagubi prtljag, jako je bitno spakovati se pametno. To podrazumeva da pre svega znate šta smete da unesete u avion i šta treba da ponesete u ručnom prtljagu.

Pre nego što krenete na aerodrom, obavezno proverite još jednom da li ste spakovali dokumenta, avio karte i novac.

Čekiranje i predaja prtljaga

Na aerodrom treba da dođete 2, 3 sata pre leta da biste imali dovoljno vremena da sve uradite natenane. Uvek krenite malo ranije zbog neplaniranih zastoja na putu.

Prva stvar koju treba da uradite kada stignete na aerodrom jeste da se čekirate i ujedno i predate prtljag ukoliko ga imate. Ovo se obavlja na šalterima iza kojih se nalazi pokretna traka za prenos prtljaga.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Bitno je napomenuti da možete da uvijete prtljag folijom i tako ga dodatno zaštite. Na svakom aerodromu se nalazi nekoliko štandova za uvijanje i cena se kreće od 3-10 evra po koferu. Ovo može biti vrlo korisno ukoliko presedate ili ukoliko imate lomljive ili vredne stvari u prtljagu. Kada uvijete kofer, možete da krenete ka šalteru.

Na manjim aerodromima poput Nikole Tesle u Beogradu ne bi trebalo da imate nikakav problem da nađete gde je šalter na kome treba da se čekirate. Iznad svakog šaltera se nalazi ekran na kome piše ime avio kompanije i broj i vreme leta. Na ekranu takođe piše i da li se na tom šalteru čekiraju putnici iz ekonomske ili biznis klase.

Na većim aerodromima stvari identično funkcionišu, samo što postoji veći broj redova gde su smešteni šalteri. Da biste našli šalter na kome treba da se čekirate, prvo nađite veliki ekran na kome pišu svi dolasci i odlasci. Kod vašeg leta će pisati na kom šalteru se vrši čekiranje i da li su šalteri uopšte otvoreni ili ćete morati da sačekate još malo.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Bitno je napomenuti da se možete čekirati za bilo koji let i putem interneta, uglavnom 24 sata pre putovanja. Da biste se čekirali online, samo idite na sajt avio kompanije i pratite uputstva.

Ukoliko putujete low-cost aviokompanijama, morate da se čekirate online ili da doplatite za čekiranje na aerodromu. Ukoliko putujete standardnom avio kompanijom, izbor je na vama, mada savetujemo čekiranje putem interneta jer tada možete izabrati i sedište (ukoliko se izbor sedišta ne doplaćuje).

Imajte u vidu da ćete i dalje morati da odete na šalter za čekiranje da predate prtljag i/ili dobijete boarding pass. Na Nikoli Tesli postoje i štandovi gde možete da se čekirate preko neta (i zamolite osoblje za pomoć) i dobijete boarding pass. Putnici koji nose samo ručni prtljag tako mogu da preskoče odlazak na šalter za čekiranje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pasoška i sigurnosna kontrola na aerodromu

Kada ste se čekirali, predali prtljag i dobili boarding pass, možete polako da krenete ka pasoškoj kontroli. Na manjim aerodromima je prilično jasno gde treba ići.

Na primer, na beogradskom Nikoli Tesli je pasoška kontrola odmah čim se popnete na drugi sprat. Na velikim aerodromima može da bude više punktova za proveru.

Da biste se snašli, najbolje je pogledati na karti i/ili ekranu koji je vaš gate (odakle ćete se ukrcati u avion) i krenuti ka njemu. Ako pratite putokaze, nema šanse da ćete se izgubiti.

Kada dođete do pasoške kontrole, pre nego što se približite samom šalteru, službenici aerodroma će tražiti na uvid vaš pasoš i boarding pass. Oni će vam pomoći ukoliko niste na dobrom mestu ili vam nešto fali.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nakon ove pristupne kontrole sledi pasoška. Kada dođete na red, policajac će vam tražiti dokumenta i može vas pitati gde idete i koja je svrha putovanja. Nakon što vam policajac lupi pečat u pasoš, stupate u takozvanu tranzitnu zonu. U ovu zonu niko ne može da uđe bez avionske karte.

Nakon pasoške kontrole, na nekim aerodromima ulazite u deo sa prodavnicama i kafićima, a na nekima odmah sledi bezbednosna provera pa tek onda deo sa radnjama i restoranima.

Sigurnosna provera je najkompleksnija provera na aerodromu. Ovde ćete morati da provučete stvari kroz skener i prođete kroz detektor.

Ono što je bitno da zapamtite jeste da iz ručnog prtljaga treba izvaditi lap top, tablet ili mobilni i smestiti ih u poslužavnik pored torbe ili kofera. Aerodromski službenici mogu tražiti da otvorite torbu i mogu vam oduzeti predmete koji ne smeju da se unesu u avion.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pre nego što prođete kroz skener, treba da skinete jaknu, naočare, kaiš i sat. Službenici mogu tražiti i da se izujete. Kada prođete kroz detektor, aerodromsko osoblje vas može pregledati i ručnim metal detektorom i prekontrolisati ruke za tragove eksploziva. Ovo su rutinske, uglavnom nasumične provere.

Iako broj kontrola na aerodromima može delovati zastrašujuće za nekog ko prvi put leti avionom, svi kontrolni punktovi su tu radi naše bezbednosti. Na kraju krajeva, svi u avionu se bolje osećaju kada znaju da niko nije mogao da unese oružje ili eksploziv.

Nakon završetka bezbednosne kontrole, ostaje samo još jedna pre ukrcavanja u avion. Naime, pre nego što pođete ka letelici, kabinsko osoblje će vam pregledati boarding pass još jednom. I u avionu povremeno gledaju boarding pass, ali to je pre svega da bi objasnili putnicima gde se nalazi njihovo sedište.

Kada prođete sve kontrole, naći ćete se kod vašeg gate-a. Odavde ćete ili direktno ući u avion ili u specijalni autobus koji će vas odvesti do aviona. Vožnja ovim autobusima traje par minuta na malim aerodromima, ali na velikim može potrajati i do pola sata.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

I to je to. Sledi ukrcavanje. U avionu prvo treba da nađete svoje sedište (brojevi su jasno obeleženi, ali ako ne možete da se snađete, kabinsko osoblje će vam pomoći), da smestite ručni prtljag ili u pregradu iznad ili ispod sedišta, da sednete i vežete pojas i ispratite demonstraciju sigurnosnih procedura koju izvodi kabinsko osobolje. Pre poletanja, uključite flight mode na telefonu.

Imigraciona kontrola i preuzimanje prtljaga

Nakon sletanja na destinaciju, prvo ćete malo čekati da se avion parkira i da aerodromsko osoblje postavi pristupnu rampu ili da dođe autobus po vas. Kada uđete na aerodrom, prvo što vas čeka je imigraciona kontrola.

Važno je napomenuti da putnici koji presedaju ne idu na imigracionu kontrolu. Ukoliko imate još jedan let do svoje destinacije, pogledajte broj gate-a na vašoj karti ili ekranu na aerodromu i uputite se ka tamo.

Imajte u vidu i da ćete opet morati da prođete kroz kontrole. Što se tiče prtljaga, on će stići na vašu kranju destinaciju ukoliko ste kupili spojene karte.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Što se tiče imigracione kontrole, osim pasoša, službenici vam mogu tražiti i povratnu avio kartu, rezervaciju hotela ili novac/kreditnu karticu na uvid. Takođe vas mogu pitati za svrhu putovanja.

Kada završite sa imigracionom kontrolom, ukoliko imate prtljag, treba da se uputite ka holu poznatom kao baggage claim. U ovom holu ćete videti pokretne trake iznad kojih se nalaze ekrani na kojima pišu detalji o letu. Kada uzmete prtljag, završili ste sve što ste imali na aerodromu i možete da se uputite ka izlazu.

Ukoliko se slučajno desi da vaš prtljag nije stigao, morate prijaviti gubitak prtljaga u kancelariji na kojoj piše ili lost and found ili lost baggage. To je sve što u tom momentu možete da uradite. Kada vaš prtljag bude pronađen, aerodromsko osoblje će vam ga poslati u hotel ili gde god odsedate.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading