DETEKTORI ŠIROM SVETA KAŽU DA SE U SVEMIRU DESILO NEŠTO VELIKO: Zemlja se našla na jakom udaru iz kosmosa, evo šta kažu naučnici

Autor: Republika

Razonoda

03.09.2020

09:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamislite energiju osam puta jašu od našeg Sunca otpuštenu u istom momentu. Takav je gravitacijski "šok-talas" koji se proširio od najvećeg zasad primećenog spajanja dve crne rupe.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Signal je od tog svemirskog događaja putovao sedam milijardi godina da stigne do Zemlje a i dalje je bio dovoljno jak da u maju prošle godine aktivira laserske detektore u SAD-u i u Italiji.

Naučnici kažu da je sudar dve crne rupe proizveo jedno jedinstveno telo mase 142 puta veće od našeg Sunca.

A to je zaista vest! Nauka već dugo zna za postojanje i manjih i puno većih crnih rupa. Ali ova opservacija predstavlja novu klasu crnih rupa srednje veličine koje imaju masu od 100 do 1.000 naših Sunca.

Analiza poslednje od njih stiže kao rezultat međunarodne LIGO-VIRGO saradnje koja upravlja sa tri sistema za otkrivanje gravitacijskih talasa u Americi i Europi.

Laserski interferometrijski instrumenti 'slušaju' vibracije u prostor-vremenu koje stvaraju zaista kataklizmički kosmički događaji - a od 21. maja 2019. sve ih je pokrenuo oštar signal u trajanju od svega jedne desetine sekunde.

Kompjuterski algoritam izračunao je da su izvor poslednji momenti dve spiralne crne rupe - jedne mase 66 puta veće od našeg Sunca, a druge 85 puta veće.

Udaljenost od ovog spajanja procenjena je na 150 milijardi kilometara.

- To je neverovatno, zaista, kaže profesor Nelson Kristensen iz opservatorije na Azurnoj obali u Francuskoj.

- Ovaj signal je putovao sedam milijardi godina. Znači, taj se događaj dogodio na pola postojanja našeg svemira i sada je mehanički pomerio detektore ovde na Zemlji.

Kolizija dva svemirska objekta velikih kao 85 naših Sunca okupila je mnoge naučnike jer se njihovo razumevanje o tome kako nastaju crne rupe od umirućih zvezda ne može osloniti na događaj ovih razmera.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading