Ako čuvate lekove u kupatilu odmah ih premestite: Stručnjaci upozoravaju da to može biti OPASNO

Autor: RTV, Republika

Razonoda

01.09.2020

10:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Verovatno svako od nas ima kućnu priručnu apoteku. Lekove čuvamo u ormariću u kupatilu, u nekoj fijoci, ili u kutiji. I većina nas to čini pogrešno, lekove treba čuvaju na suvom, tamnom i hladnom mestu da bi bili ispravni. Osim na način čuvanja, važno je da obratimo pažnju i na to da, ukoliko lekovi dugo stoje otvoreni, velika je verovatnoća da im je oštećen kvalitet.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, prosečan stanovnik u kućnoj apoteci drži lekove vredne oko 400 evra. U Srbiji ta suma je oko 6 hiljada dinara. Najčešće se mogu naći antibiotici, sirupi, različite vrste kapi, pa tablete protiv bolova, sredstva za dezinfekciju rana, zavoji i hanzaplasti.

Lekovi počinju da propadaju čim se „puste“ u upotrebu, pa s vremenom postaju ne samo nedelotvorni, nego mogu da budu opasni i po zdravlje.

Rekli smo već da se lekovi moraju držati na suvom, hladnom i tamnom mestu. To „hladno“ podrazumeva temperaturu do 25 stepeni. Najbolje je da to bude najhladnija prostorija u kući ili stanu, ali nikako kupatilo, jer je ono – zbog pare – veoma vlažna sredina.

Kapi za uši, nos, ili oči ne sme upotrebljavati nekoliko osoba, a sve oftalmološke kapi treba baciti najkasnije 30 dana nakon otvaranja.

Načelnica Centralnog magacina Apoteke „Novi Sad“ Vlatka Farkaš kaže da tablete i kapsule imaju duži rok trajanja nego lekovi koji se rastvaraju.

- Rok trajanja takvih rastvora traje od dana kada smo lek otvorili i obavezno ih treba promućkati pre upotrebe, a čuvaju se najduže sedam dana van frižidera, ili do dve sedmice u frižideru. Potom ih, ako nisu popijeni, obavezno treba baciti.

Otvorene bočice sirupa za kašalj, ili onih za spuštanje temperature mogu se čuvati u frižideru do datuma označenog na kutiji leka. Naravno, treba ih dobro zatvoriti i držati van domašaja dece. U frižideru, osim sirupa, treba da držimo i antibiotike, insulinske injekcije i vakcine za decu”, tvrdi Farkaševa.

RepublikaFoto: pixabay.com

Načelnica Farkaš upozorava na to da ukoliko je nekom leku istekao rok trajanja on može da izazove jake neželjene efekte i hemijske reakcije.

Veoma je važno da vodimo računa o načinu i mestu na koje lekove odlažemo, nakon što im istekne rok. Neki lekovi, procesom raspadanja, proizvode veoma jake otrove. Često sadrže i sumpor, pa nepropisnim odlaganjem proizvode otrovne supstance.

Zato ne smeju da se bacaju u standardni komunalni otpad, nego na specijalno određena mesta, predviđena za njihovo prikupljanje. Takvih mesta ima u svakoj apoteci, ali i u reciklažnim dvorištima, odakle ih posebna služba odnosi na spaljivanje.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading