Apple okreće novi list: Prave svoj internet pretraživač?!

Autor: startit.rs

Razonoda

31.08.2020

15:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema informacijama koje godinama cirkulišu, Google ulaže milijarde dolara ne bi li ostao podrazumevani veb pretraživač na Apple-ovom pregledaču Safari — za iOS, iPadOS i macOS. Prema tom dogovoru, korisnici Apple-ovih uređaja pretragu po "difoltu" obavljaju pomoću Google-a, osim ako ručno ne promene podešavanja u Safariju. Ta saradnja, međutim, mogla bi da se okonča, ako je verovati spekulacijama o tome da je i Apple otpočeo razvoj svog pretraživača.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Pritisak evropskih regulatornih tela, koja zahtevaju od Apple-a da omogući korisnicima izbor željenog pretraživača pri prvom korišćenju Safarija, "zategnuti" odnosi sa Google-om, kao i "sazrevanje" tehnologija Siri i iCloud, mogli bi da podstaknu Apple da razvije i na tržište postavi sopstveni alat za pretragu.

Kako piše tehnološki blog Coywolf News, za takav potez moglo bi da postoji nekoliko motiva. Pre svega, Apple, kao najvrednija kompanija na svetskom tržištu, nema velike finansijske koristi od aktuelne saradnje s Google-om. Kao drugi razlog navodi se povećana potražnja Apple-a za softverskim inženjerima specijalizovanim za tehnologije pretrage, te veliki broj oglasa za zapošljavanje koji je ova kompanija postavila u poslednje vreme. Konačno, Apple-ov "web-crawler" Applebot ažuriran je u julu, a vlasnici sajtova primećuju njegovu pojačanu aktivnost.

Dalje "zaključavanje" korisnika u Apple-ov ekosistem

Sudeći po opisima poslova inženjera koje Apple namerava da angažuje, Apple-ov pretraživač mogao bi da funkcioniše kao personalizovana kolekcija podataka, slična Google Assistantu na Androidu, ali (bar inicijalno) bez reklama. Benefiti takvog modela za Apple bili bi: oslabljivanje Google-ove dominacije na polju pretraživanja, te smanjenje njegovog kapaciteta za zaradu putem reklama i istraživanja podataka (data mining); promovisanje Apple-ovih usluga i proizvoda; dalje "zaključavanje" korisnika u Apple-ov ekosistem, piše Startit Dnevnik.

 

Ukoliko bi potencijalni Apple-ov "search engine" ugledao svetlost dana, SEO specijalisti bi morali da mu se prilagode i optimizuju sadržaje sajtova. Imajući u vidu dosadašnju dokumentaciju Applebot-a, taktika bi ostala ista, ali bi mogle postojati i mogućnosti drugačije u odnosu na Google i druge aktuelne pretraživače.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading