ILON MASK SVETU PREDSTAVIO "SAJBER SVINJU": Prasica Gertruda će možda doprineti lečenju Alchajmera?!

Autor: Tanjug

Razonoda

29.08.2020

11:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kompanija za razvoj nauke "Neuralink", čiji je osnivač milijarder Ilon Mask, predstavila je svinju po imenu Gertruda koja već dva meseca u mozgu ima računarski čip veličine novčića, što bi, kako se tvrdi, moglo da predstavlja prvi korak ka izlečenju mnogih neuroloških poremećaja kod ljudi.

Mask je Gertrudu predstavio putem video linka i objasnio kako izgleda čip i kako ga je moguće ukloniti, što je dokazao predstavljajući svinju Doroti koja je dva meseca imala implantat u mozgu.

- Ispred nas je zdrava i srećna svinja Gertruda. Stidljiva je, ali ima veliku količinu energije. Voli život, znate. U mozgu već dva meseca ima mali implantat - naveo je Mask u svom obraćanju.

Ovakvi uređeji bi trebalo da pomognu ljudima da se bolje nosi sa veštačkom inteligencijom za koju Mask smatra da je "egzistencijalna pretnja" čovečanstvu. Na prezentaciji je izneo niz tvrdnji o potencijalnim mogućnostima ove tehnologije, govoreći kako bi se ona mogla koristiti za jednostavne stvari, poput igranja video igara, ali i za mnogo kompleksnije, to jest, mogao bi nepokretnim osobama pomoći da stanu na noge.

Kompanija "Neurolink" sprovodi ova istraživanja i cilj im je da ugrade bežični interfejs mozak-računar koji uključuje hiljade elektroda u najsloženiji ljudski organ, kako bi pomogli u lečenju neuroloških stanja, poput Alchajmerove bolesti, demencije i povreda kičme i na kraju spojiti čovečanstvo sa veštačkom inteligencijom, prenosi AP.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ilon Mask

- Uređaj koji može da se implantira zapravo može da rešiti ove probleme - naglašava Mask, nabrajajući tegobe poput gubitka pamćenja, gubitka sluha, depresije i nesanice. Stručnjaci za neuronauku u "Neurolinku" tvrde da se mali uređaji koji elektronski simuliraju moždane talase u slučaju gubitka sluha i Parkinsonove boelesti ugrađuju ljudima već više decenija.

Milijarder je objasnio kako su stručnjaci „Neurolinka“ zahvaljujući čipu uspeli da predvide kretanje svinja sa "velikom preciznošću" koristeći podatke iz implantata, prečnika oko 23 milimetra.

Prva klinička ispitivanja "Neuralinka" na malom broju ljudi bila bi usmerena na lečenje paralize ili paraplegije, rekao je glavni hirurg kompanije Metju Mekdugal.

Mask je naveo da je kompanija imala tri svinje sa po dva implantata. One su „zdrave, srećne i ne razlikuju se od normalne svinje“.

- Mogao bih i ja da imam "Neuralink" u glavi trenutno, a vi ne biste znali... Možda i imam - ostavio je Mask publiku u nedoumici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading