Da nema ove sprave danas bismo šetali goli! Samo bi nas smokvin list spasio

Autor: geek.hr

Razonoda

11.08.2020

16:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan je istraživač zalutao i našao se u nekom veoma nepoznatm području. Kada je tamo susreo domoroce, nije očekivao da će kod njih pronaći bilo kakve tragove civilizacije. Međutim, na svoje veliko iznenađenje, u kolibi poglavice ugledao je šivaću mašinu.

RepublikaFoto: pixabay.com

Šivanje je vrlo važna delatnost za čoveka pa je on morao izumiti šivaću mašinu. Pitanje je bilo samo: ko će je prvi izmisliti? A priča o otkriću šivaće mašine prilično je tužna. Prva takva mašina bila je izum Thomasa Sainta.

On je 1790. godine patentirao svoj model, po mnogim svojim odlikama sličan današnjoj šivaćoj mašini.

Uglavnom je trebala služiti za šivanje kože. Ali, ta mašina nikad nije ušla u primenu i njegov pronalazač nikada od tog svoga izuma nije imao nikakvu materijalnu korist.

RepublikaFoto: pixabay.com

Godine 1830. siromašni francuski plemić Bartelemi Thimonnier je izmislio šivaću mašinu koja je još više bila nalik današnjim. Takva se šivaća mašina počela upotrebljavati u Francuskoj, ali je razjarena gomila radnika, u strahu da ne izgubi posao, razbila sve šivaće mašine i fabrička postrojenja u kojima su se te mašine proizvodile.

RepublikaFoto: pixabay.com

Timonnier je umro u bedi. U međuvremenu je u New Yorku Walter Hunt izumeo gotovo u isto doba šivaću mašinu koja je imala krivu iglu sa ušicom na jednom kraju. Ta je igla kroz tkaninu provlačila omču od konca koju je odozdo hvatao drugi konac i tako stvarao bodove.

Foto: pixabay.com

Međutim, Hunt nije uspeo patentirati svoj izum! I tako je zasluga za izum prve šivaće mašine što se službeno počela upotrebljavati pripala čoveku koji se zvao Elias Howe.

RepublikaFoto: pixabay.com

Godine 1851. Isaac Singer je patentirao svoju šivaću mašinu, pa su se on i Howe sporili oko toga ko ima prvenstvo. Howe je dobio spor. Zbog toga je njemu bio isplaćivan određeni procenat od prodaje svakog tipa šivaće mašine koji je tada bila u upotrebi. Danas, naravno, postoje hiljade vrsta šivaćih mašina, pa i posebnih mašina za šivanje kože, filcanih šešira, jorgana, dugmadi i u mnoge druge svrhe.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading