A VI? Studija pokazala ko je najsrećniji: Optimista, pesimista ili realista

Autor: Citymagazine.rs, Republika

Razonoda

06.08.2020

22:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Postoje dobri razlozi i da se bude optimističan i pesimističan. Optimisti u svemu pronalaze dobre strane i zbog toga su vedrije naravi od drugih. Pesimisti, s druge strane, mogu da kažu da nikada nisu razočarani nekim stvarima, jer su i na početku imali mala očekivanja u vezi sa njima.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ipak, možda su osobe sa realističnim očekivanjima te koje osećaju najveće psihološko blagostanje. To je bar zaključak nove naučne studije koja je pokušala da otkrije kakav životan stav nas čini najsrećnijim.

David de Meza iz Londonske škole ekonomije i Kris Doson iz Univerziteta u Batu su analizirali podatke 1.601 individue, sakupljene u periodu od 1991. do 2009. Podaci su se ticali njihovih stavova po pitanju lične sreće, finansija, zadovoljstva u braku i drugih relevantnih stvari.

 

Inteligentno sklopljenim pitanjima istraživači su uspeli da identifikuju koje od ovih osoba su optimistične, koje pesimistične, a koje realistične. Nakon što su tako klasifikovali učesnike eksperimenta, oni su pokušali da otkriju koja grupa od ovih je najviše zadovoljna svojim životom.

Zaključak njihove studije je da osobe sa realističnim očekivanjima osećaju veće psihološko blagostanje od onih koji očekuju previše ili premalo od života. Pesimisti su češće bili depresivni od realista, a isto važi i za optimiste. Realisti su najbolje podnosili razočaranja, dok je optimistima bilo teško da se suoče sa izneverenim očekivanjima. Ni pesimisti se nisu dobro pokazali po ovom kriterijumu iako bi oni u teoriji trebalo da budu već psihološki spremni na razočarenja.

Istraživači su na kraju naglasili da optimizam sam po sebi nije loš. Problematično je jedino kada smo preterano optimistični i ne dozvoljavamo realnosti da se umeša u formiranje našeg stava po nekom pitanju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading