Milion puta ste bili na Avali, a da niste imali pojma u šta gledate: Ovo je Beogradu poklonio najveći zločinac iz Drugog svetskog RATA!

Autor: istorijskizabavnik.rs, republika.rs

Razonoda

31.07.2020

08:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hitlerov poklon Beogradu: I danas ponosno stoji na Avali i svako ko poseti ovu planinu mu se divi.

RepublikaFoto: Tanjug/D. BANDA
Foto: Ilustracija

Svi oni koji su ikada posetili Avalu sigurno su videli Hitlerov poklon Beogradu... Samo što nisu znali u šta zapravo gledaju.

Za početak ove priče treba da znate jednu neobičnost ove planine. Naime, Avala je cela pošumljena listopadnim drvećem. Ima tu hrastova, topola, kestena, čak i poneke divlje jabuke i kruške... I samo dva reda zimzelenih čempresa koji oivičuju stazu koja vodi do vrha Avale i Spomenika Neznanom junaku.

 

Upravo ti čempresi poklon su nemačke vlade na čijem je čelu tada bio Adolf Hitler , Kraljevini Jugoslaviji sa izričitom molbom da budu posađeni u okviru kompleksa kao simbol mira i izgradnje dobrih odnosa zemalja koje su bile u sukobu tokom Prvog svetskog rata.

Ovo nije bio jedinstven slučaj u svetu. U vreme izgradnje spomenika 1932-1938 u čitavom svetu nicali su memorijalni kompleksi u kojima su često sahranjivani svi stradali vojnici – i saveznički i neprijateljsku. Parola projekta bila je: sukobljeni u ratu - sjedinjeni u smrti - i imala je za cilj podizanje svesti o strahotama sukoba koji više nikada ne sme da se ponovi.

 

Nemačka, kao jedna od najodgovornijih za Prvi svetski rat, slala je ovakve darove kao znak dobre volje i svoje posvećenosti izgradnji mira u budućnosti.

Nažalost, danas znamo da je sve bila farsa... A četinari na Avali ostali su kao nemi podsetnik toga.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading