Evo kako da pravilno održavate četkicu za zube, i gde da je nikako ne držite

Autor: Informer, Republika

Razonoda

19.07.2020

12:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pranje zuba, najmanje dva puta dnevno (iako stomatolozi preporučuju barem 3 puta), jedan je od najvažnijih koraka ne samo ka dobrom oralnom zdravlju, već i zdravlju celog organizma.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naša četkica za zube je vaša osnovna alatka za odbranu od svih zubnih problema, uključujući stvaranje kamenca, karijesa i bolesti desni.

Ipak, usta su dom stotinama različitih mikroorganizama koji mogu da se prenose na četkicu za zube tokom svake upotrebe, istakao je dr Frenk Nia. I ne samo to!

Prema poslednjoj studiji Univerziteta u Mančesteru u Velikoj Britaniji, prosečna četkica za pranje zuba sadrži više nego 10 miliona bakterija. A još frapantniji podaci dolaze sa Univerziteta u Alabami, budući da tamošnji naučnici otkrivaju da su četkice koje skladištimo u kupatilu, izvor između ostalih i fekalnih bakterija.

Zato je bitno znati kako se pravilno četkica oflaže i gde nikako ne bi trebalo da je držimo.

Nikako ih ne držite u plastičnim čašama

Verovali ili ne, plastična čaša je najgora ideja za skladištenje četkica. Naime, ako bi je pogledali pod mikroskopom, lepo bi se videla gruba površina na kojoj se razne klice i bakterije mogu fino ugnezditi. Međutim, kod čaše od stakla manje su šanse za tako nešto. Dakle, staklena čaša (koju treba temeljno svaki dan oprati) definitivno je najbolje rešenje!

RepublikaFoto: Printscreen/YouTube/FOREO
Foto: Ilustracija

Dobro ispiranje

Pre i nakon svake upotrebe, trebalo bi da ispirate zubnu četkicu pod vrelom vodom oko 10 sekundi, nakon toga, isperite je hladnom i nežno pređite čistim prstima preko vlasi kako bi izašli svi ostaci paste ili hrane.

Menjajte četkicu na svaka 3 meseca

Hajde da budemo iskreni! Većina ljudi ne menja četkicu na svaka tri meseca. Većina ih zapravo menja kad se vlakna potpuno upropaste. Ipak, stručnjaci sa razlogom upozoravaju da je optimalno vreme korišćenja ne veće od 90 dana.

Ne samo što stare četkice za zube sa izlizanim i oštećenim vlaknima ne čiste vaše zube tako efektno kao na početku, već se na njima nalazi velika količina različitih i potencijalno opasnih bakterija, kaže dr stomatologije Kristofer Grifin.

Dezinfikujte

Nakon svake upotrebe, četkicu je potrebno dezinfikovati. Ranije se savetovalo da se četkice, u vidu sanitarnog čišćenja odlažu u mašinu za pranje sudova ili mikrotalasnu ali, istraživanja su pokazala da to izaziva samo veća oštećenja i umanjuje njihovu efikasnost.

Stomatolozi preporučuju da pre svake upotrebe, potopite glavu četkice u tečnost za ispiranje usta na 20 minuta. Čak razmislite da je dezinfikujete i čim je otpakujete.

RepublikaFoto: youtube.com/Gismo
Foto: Ilustracija

Poklopac za četkicu bi trebalo da bude obavezan

Plastični poklopac za četkicu, koji koristite samo kada putujete, pomoći će vam da očuvate četkicu, ali ne zaboravite da poklopac koristite i kada ste kod kuće, ističe dr Kristofer Grifin i upozorava da se štetni mikroorganizmi sve brže razvijaju u vlažnom okruženju, te nije preporučljivo da poklopac stavite na vlažnu četkicu već kada se ona prosuši.

Držite je dalje od wc šolje

Mnogo studija je pokazalo da se fekalne bakterije nalaze svuda po toaletu. Zato se savetuje da se daska na šolji drži spuštenom (i to ne samo kad želite da zaustavite "mirise") i to pre nego što pustite vodu.

Studija iz 2012. godine u Velikoj Britaniji, pokazala je da je čak 12 puta više bakterija evidentirano kada poklopac šolje nije bio spušten, nego kada jeste.

Dakle, ukoliko ne želite bakterije iz fekalija na četkici, savetujemo da poslušate savete stručnjaka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading